Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА СЕ НУЖДАЕ ОТ 128 САМОЛЕТА F-16 ТУК И СЕГА: ИМА ЛИ ШАНСОВЕ ДА НАМЕРИМ ТОЛКОВА

Киев, 10 юли 2024 г.- Украйна се нуждае от 128 самолета F-16. При това тази нужда не е дългосрочна, а текуща, тъй като Русия използва 300 самолета срещу Украйна всеки ден. Това заяви украинският президент Володимир Зеленский, отбелязва “Defense Express“.

Въпреки това, досега е решено само за 10-20 изтребителя F-16. И това веднага подсказва, че такъв малък брой е малко вероятно да доведе до драстични промени.

И на този фон човек може само да се чуди дали изобщо е реалистично да се получат 128 F-16 някога. Засега са обещани само 19 самолета от Дания, 30 от Белгия, 24 от Холандия, както и неизвестен брой от Норвегия, по неофициални данни – 22.

Тоест, става дума за 95 обещани изтребителя – това са почти десет ескадрили или три полка или една бригада. И тогава се оказва, че намирането на липсващите още 33 самолета (до 128 машини) уж не е толкова трудна задача в сравнение с вече изминатия път. Но проблемът е, че изтребителите са необходими тук и сега.

Защото в някои страни директният трансфер на тези F-16 е обвързан с графика за получаване на F-35 и следователно, например, Белгия ще доставя F-16 до 2028 г. Дания трябва да получи всички F-35 в оперативно състояние до 2027 г. според плана и въпреки че графиците са изместени, Копенхаген обеща, че това няма да повлияе на прехвърлянето на F-16 на Украйна.

Що се отнася до Холандия, в краткосрочен план ще бъде прехвърлен по-голям брой F-16, тъй като още през декември 2023 г. Владимир Зеленский обяви, че първият транш ще включва 18 машини. Това се дължи особено на факта, че Холандия вече е получила значителна част от F-35. А Норвегия обяви през 2022 г., че е извадила от експлоатация всички F-16.

Следователно, ако вземем краткосрочна перспектива, условно до края на 2025 г., тогава най-вероятно Украйна може да разчита само на 50 бройки F-16 от тези страни. А въпросът откъде да вземем още почти 80 самолета е изключително труден. Намирането на такъв брой машини очевидно е възможно само в САЩ, които са най-големият оператор на тези самолети.

Но факт е, че Вашингтон от самото начало особено не подкрепя идеята за предаване на F-16 на Украйна. И вече към това е възможно да се добавят проблеми с местата и периодите на обучение на украинските пилоти и техници. Ето защо е необходимо да се промени позицията на САЩ, като се даде максимален приоритет на Украйна по отношение на бойните самолети, както беше направено със зенитните комплекси.(УВести)