Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В МОМЕНТА F-16 ЛЕТЯТ ОТ ДАНИЯ И ХОЛАНДИЯ ДО… УКРАЙНА

Киев, 10 юли 2024 г. – Изтребители F-16 са на път от Дания и Холандия към Украйна и ще се присъединят към защитата на украинското небе това лято, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, съобщава Voice of America.

Антъни Блинкен

“Докато говорим, има трансфер на F-16, идващи от Дания, идващи от Холандия“, каза Блинкен.

В съвместното изявление на президента на САЩ Джо Байдън, премиера на Холандия Дик Шуф ​​и премиерката на Дания Мете Фредериксън също се посочва, че “процесът на прехвърляне на тези F-16 е в ход“ и вече това през лятото Украйна ще започне да използва тези изтребители

“Не можем да предоставим допълнителни подробности в момента поради оперативни съображения за сигурност“, се добавя в изявлението. Белгия и Норвегия също се присъединиха към авиационната коалиция, се напомня в съобщението.

Лидерите на Съединените щати, Дания и Холандия добавиха: “Ние сме решени да укрепим допълнително въздушните военни способности на Украйна, които ще включват ескадрили от модерни многоцелеви самолети F-16 от четвърто поколение. Коалицията възнамерява да подкрепи тяхното осигуряване и въоръжение, както и по-нататъшно подходящо обучение на пилоти за повишаване на оперативната ефективност“.

По-рано президентът Володимир Зеленский заяви, че Украйна се нуждае от поне 128 изтребителя F-16. В момента има решение за прехвърляне само на 10-20 бройки.(УВести)

Още по темата:

УКРАЙНА СЕ НУЖДАЕ ОТ 128 САМОЛЕТА F-16 ТУК И СЕГА: ИМА ЛИ ШАНСОВЕ ДА НАМЕРИМ ТОЛКОВА