Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ПОДПИСА ФИНАНСОВО СПОРАЗУМЕНИЕ С ЕС ЗА ГРАНТ НА 5,27 МЛРД. ЕВРО

Киев, 09 юли 2024 г.- Първият вицепремиер и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко подписа Финансовото споразумение между Украйна и Европейския съюз, което регулира получаването на безвъзмездна помощ (грант) по Ukraine Facility в размер на €5,27 млрд. през следващите четири години, четем на правителствения сайт.

Юлия Свириденко

“Подписването на споразумение за привличане на грант в размер на €5,27 млрд. през следващите четири години ще допринесе за стабилизирането на макроикономическата и финансова ситуация в страната и ще осигури необходимите ресурси за подкрепа на ключови сектори на икономиката. Това е последното споразумение, което е необходимо за пълното стартиране на програмата Ukraine Facility“, каза Свириденко.

Отбелязва се, че решението за привличане на безвъзмездна помощ от ЕС е взето на заседанието на правителството миналата седмица.

На 14 май Съветът на Европейския съюз прие план за Ukraine Facility, който определя намеренията на правителството на Украйна по отношение на възстановяването, реконструкцията и модернизацията на страната, както и реформите, които планира да осъществи като част от процеса на присъединяване към ЕС през следващите четири години. Тази стъпка направи възможно започването на редовни плащания по Фонда за Украйна за €50 млрд.

Украйна вече получи два транша по Ukraine Facility. Премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви, че тази година Киев очаква да получи €16 млрд. в рамките на тази програма.(УВести)