Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ИСКА ДА ИЗБЕГНЕ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ОБСТРЕЛА НА ДЕТСКАТА БОЛНИЦА В КИЕВ

Киев, 09 юли 2024 г.- Руснаците започнаха мащабна информационна операция, за да оправдаят ракетна атака против детска болница “Охматдит” в украинската столица.

Дмитри Песков

Говорителят на руския диктатор Дмитрий Песков заяви, че става дума за предполагаемо “падане на противоракета”. Той цинично добави, че Русия не атакува гражданска инфраструктура в Украйна. “Русия не нанася удари по граждански обекти по време на специална операция в Украйна“, каза Песков.

В същото време руските пропагандни канали разпространяват фалшиви новини за уж успешни удари по военни обекти, по-специално, по склада на киевския завод “Артем“. А министерството на отбраната на Русия нарече “истерични” публикациите на украинските медии за обстрела на детската болница в Киев, като отрече участието си в този терористичен акт.

Това, обаче, няма да помогне на Русия да избегне отговорността за военни престъпления, според доклад на базирания в САЩ Институт за изучаване на войната (ISW). Военни анализатори подчертаха, че субекти на руското информационно пространство правят неверни твърдения за ракетите, използвани вчера за удар по Украйна, и състоянието на киевската болница. Но всичко това противоречи на наличните доказателства – ударът е нанесен с руската крилата ракета Х-101.

Украинският център за противодействие на дезинформацията също предупреди, че руски пропагандни източници засилват различни информационни операции, целящи да отклонят отговорността за атаката от Русия. По-специално, руската пропаганда направи неверни твърдения, че Украйна използва част или цялата болница за лечение на ранени украински войници, че Украйна съхранява ракети в болницата и че болницата е била ударена от украински ракети за противовъздушна отбрана, а не от руска ракета.

“Много от посочените фалшиви руски информационни операции не освобождават руските войски от правна или морална отговорност за последиците от ударите срещу Украйна“, се казва в доклада на ISW.

Припомняме, че вчера Русия масирано, с 40 ракети, обстреля Украйна. Московия атакува Киев, Днипро, Кривий Риг. Има над 30 жертви в резултат на този удар. Днес в Украйна е ден на траур.

Интересното е, че, както отбелязва изданието “Главком“, вчера водещите световни медии поместиха на първите си страници информация за изборите в САЩ и Франция, а трагедията в Украйна беше изместена на втора или трета страница. Само за CNN това беше новина №1 в света.(УВести)

В МОМЕНТА НА УДАРА ПО БОЛНИЦА “ОХМАТДИТ” ТАМ ИЗВЪРШВАХА ТРИ СЪРДЕЧНИ ОПЕРАЦИИ, ИМА ПРОБЛЕМИ