Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КУЛТИВИРАНЕ НА СТРАХ. КАК РУСИЯ ИСКА ДА ДЕСТАБИЛИЗИРА УКРАЙНА И ЗАПАДА

София, 09 юли 2024.- Усилване на теми, разделящи обществото, като инфлацията и незаконната миграция, “култивиране на страх” и “работа за задълбочаване на вътрешните противоречия”. Всичко това е включено в руски план за дестабилизиране на Украйна и подкрепящите я западни държави, разкрит в разследване на Инсайдър и Шпигел, пише “Свободна Европа

То беше публикувано в четвъртък и е с участието на българския журналист Христо Грозев. Разследването идва на фона на продължаващата вече над две и половина години руска инвазия в Украйна, за която Кремъл разпространява целенасочена пропаганда в опит да оправдае действията си.

Информацията за руския план според журналистите е от кореспонденция на служители на руската Служба за външно разузнаване (СВР), с която те разполагат, като в материала не се посочва кой е хакнал кореспонденцията и как тя е попаднала при журналистите.

Според информацията на изданието още през 2022 г. група служители на СВР са планирали мащабна дезинформационна кампания срещу населението на Украйна и редица западни държави, включително САЩ.

Как е процедирала СВР

Темите, които са “болезнени за западното общество”, включително незаконната миграция, инфлацията и притока на бежанци от Украйна, е трябвало да бъдат “усилвани” както чрез специално създадени интернет платформи, така и чрез съществуващите социални мрежи и приложения за съобщения, и то едновременно от името на фалшиви “радикални украински и европейски сили”.

Служителите са смятали, че това ще им позволи да “изключат всякаква връзка с Русия” и да “разпространяват практически всякакви тези, да пропагандират най-левичарски идеи и да поставят политически и икономически искания до степен на абсурдност”, пише Инсайдър.

Впоследствие, ако се вярва на публикуваната кореспонденция, служителите на СВР са планирали да организират улични протести, чиито участници да получат заплащане, а акциите им да бъдат заснети с цел тиражиране в медиите.

Разследващите отбелязват, че в плана липсва конкретика, поради което е невъзможно да се каже с кои конкретни кампании в западните държави е свързана публикуваната кореспонденция и в каква степен.

Какъв е ефектът

Разследващите журналисти пишат, че всичко това в кореспонденцията е определено като “работа за задълбочаване на вътрешните противоречия между управляващите елити, ескалиране на антиправителствените протести и разколебаване на аморфната част от електората”.

Според текста кампанията цели психоемоционално въздействие, в резултат на което досега познатата картина на света се срива пред очите му.

“Култивирането на страх за бъдещето, несигурност, невъзможност за правене на планове за бъдещето, несигурност за съдбата на децата и бъдещите поколения залива подсъзнанието на индивида с паника и ужас и в дългосрочен план ще доведе до ескалация на протестната активност и други негативни последици”, се казва още в плана.

В същото време се подчертава, че в името на прилагането му на практика “трябва да се пренебрегват съображенията за морал и етика”.

Кои са служителите

В материала се посочват конкретни имена и длъжности на служители на СВР, отговорни за “информационната война” със Запада.

Според Инсайдър те действат под прикритието на създадения през декември 2020 г. Международен център за сигурност “Миротворец”.

Ключовите фигури са:

– Михаил Колесов, 45-годишен офицер от ФСБ и член на военно подразделение № 33949 на СВР;

– Михаил Кульомин, офицер от СВР, който подготвя аналитични справки за “секретаря на Съвета за сигурност”;

– неговият баща, генерал Александър Кульомин от 12-о главно управление на Министерството на отбраната;

– началникът на научно-техническата служба на ФСБ Едуард Черноволцев.

Службата на Черноголцев, според Инсайдър, контролира главното хакерско звено на ФСБ и Института по криминалистика, който е разработил отровата Новичок. С такава бяха отровени руският опозиционер Алексей Навални, починал няколко години по-късно при неизвестни обстоятелства в руски затвор, и руския бивш шпионин Сергей Скрипал.(УВести)