Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЯРОСЛАВА МАГУЧИХ СЧУПИ СВЕТОВНИЯ РЕКОРД НА СТЕФКА КОСТАДИНОВА ОТ 1987 ГОДИНА

Киев, 08 юли 2024 г. – Вчера на Диамантената лига в Париж 22-годишната украинка от град Днипро Ярослава Могучих от първия си опит взе височина 2,10 м и поднови световния рекорд от 1987 г. на българката Стефка Костадинова – 2,09 м (Рим, Световно първенство).

Нашата сънародничка първо спечели състезанието. В двубоя срещу австралийката Никола Олислагерс Ярослава единствена взе летва от 2,03 м. След това Магучих покори 2,07 м (от втори опит), подновявайки личния си рекорд. И тогава при първия опит тя достигна височина от 2,10 м и постави нов световен рекорд.

Украинките Ирина Геращенко и Катерина Табашник също участваха в състезанието. Геращенко зае седмо място с резултат 1,95 м, а Табашник не успя да преодолее 1,79 м от три опита и завърши на последно място.

Крайни резултати:

1. Ярослав Магучих – 2,10 м

2. Никола Олислагерс – 2,01 м

3. Ангелина Топич – 1,98 м

След като постави световния рекорд, Ярослава сподели: “Имах такъв опит преди две години в Брюксел, но не бях готова. И сега скочих два пъти до личен рекорд: първо на 2,07 м, а след това на 2,10 м. Това е невероятно чувство. Записах Украйна в историята на световната атлетика. Добре е, че това стана преди Олимпийските игри и мисля, че Париж ще остане в сърцето ми до края на живота ми.

Много се радвам, че скочих за световен рекорд. Работихме много, променихме засилването. А преди европейското първенство получих лека контузия. Сега искам да се възстановя и да дойда отново в Париж за Олимпийските игри, които започват след 20 дни. Наистина се целим в тях, но засега трябва да презаредя силите си, за да съм готова за Олимпиадата“, каза Ярослава.(УВести)

Видеото от скока на украинката може да видите ТУК