Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСКИ ВАРВАРИ УДАРИХА ДЕТСКАТА БОЛНИЦА В КИЕВ, ИМА ЖЕРТВИ. СВЕТЪТ ОСЪЖДА ТОЗИ ТЕРАКТ

Киев, 08 юли 2024 г.- “Тази сутрин Русия удари много градове в Украйна – Киев, Днипро, Кривий Риг, градове в Донецка област“, ​заяви украинският президент Володимир Зеленский. Към момента вече се знае за 28 убити и 112 ранени.

Президентът уточни, че руснаците удариха детска болница “Охматдит” в Киев – една от най-важните не само за страната ни, но и за целия ни регион. “В “Охматдит” е ударен корпус за диализа на болни деца”, добави Зеленский.

В Киев също така е разрушена девететажна сграда – паднал е целия вход. Изпочупени са всички прозорци от първия до последния етаж на съседните входове и сгради. Съответните служби се справят с последиците, помогат на пациентите и персонала. По време на повторната въздушната тревога спасителната операция не спря. Хората организираха жива верига, докарваха вода и лекарства в шатрата, поставена в двора на болницата.

В Кривий Риг ракетата улучи стола на минно-обогатителния комбинат. Там загинаха десет души, няколко десетки бяха ранени.

Общо по предварителни данни руските терористи са изстреляли 38 ракети въздушно, наземно и морско базиране:

1 аеробалистична ракета Х-47М2 “Кинжал”;

4 балистични ракети Искандер-М;

1 крилата ракета 3М22 “Циркон”;

13 крилати ракети Х-101 (именно едно от тях удари по болницата в Киев);

14 крилати ракети “Калибър”;

2 крилати ракети Х-22;

3 управляеми въздушни ракети Х-59/Х-69.

От тях нашата ПВО унищожи 30 ракети.

Няколко представители на западни държави остро осъдиха руски ракетни удари по Украйна, причинили сериозни жертви сред цивилното население, по-специално, в детската болница “Охматдит”.

“Руският терор няма граници: сега страхливо нападение срещу детска болница. Сега, когато току-що се върнах от Киев, е още по-болезнено да го видя. Това повишава мотивацията за бързо даване на Patriot и F-16. Трябва да правим повече с партньорите си за ПВО на Украйна!” – каза министърът на отбраната на Холандия Рубен Брекелманс.

Представители на американското правителство реагираха остро на руската атака. “Докато западните лидери се събират да отбележат 75-та годишнина на НАТО, Русия изстреля 40 ракети по Украйна. Тази агресия е пълно пренебрежение към човешкия живот, което застрашава европейската и трансатлантическата сигурност – ето защо тази седмица лидерите ще поемат значителни ангажименти за сигурността на Украйна“, каза посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк.

Германски представители също осъдиха руския терор. “Тази сутрин руската страна нанесе ракетен удар по Украйна, включително по Киев. Наред с друго, тук беше засегната детската болница “Охматдит”. Много жертви в Киев, загинали, ранени. Това е война срещу цивилното население. Ето как изглежда готовността на Русия за преговори и желанието й за мир“, каза извънредният и пълномощен посланик на Германия в Украйна Мартин Йегер.

Днес Украйна инициира свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради сутрешната руска ракетна атака, по-специално, атаката против детската болница “Охматдит” в Киев.

Същевременно руското военно министерство излезе със съобщение, че нямало пряк удар с тяхна ракета по болницата, а разрушенията и жертви са следствие на работата на украинската ПВО. А един от руските депутати заяви, че в болницата е имало… щаб на украинската армия.(УВести)

Момент от удара на руска ракета по болницата, а не от падането на украинската противоракета