Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ТЪРСИ НАЧИН ДА УВЕЛИЧИ ЦЕНАТА НА НАТО ЗА ПОМОЩТА НА УКРАЙНА

Киев, 07 юли 2024.- На срещата на върха на НАТО във Вашингтон на 9-11 юли основната тема ще бъде подкрепата на Украйна и засилването на военното възпиране на Русия. В същото време, пише Financial Times, Алиансът също трябва да обсъди и вземе мерки във връзка с новите опасни начини, които Владимир Путин намира, за да увеличи цената на САЩ и техните съюзници за помощта на Украйна.

“В третата година от войната против Украйна да направи болно на привържениците на Киев става все по-висок приоритет за Путин. Кремъл иска да повиши цената за нарастващото участие на НАТО във войната на страната на Украйна – както за възпиране, така и за отмъщение. Последното решение на Белия дом да позволи на Киев да използва западните оръжия с голям обсег за удря по територията на Русия… подтиква Путин да действа по-смело от всякога“, пише вестникът.

Да, Путин продължава да използва ядрени заплахи, в частност, той наскоро публично заяви, че ще направи ядрената доктрина на Русия по-настъпателна. Въпреки това, пише FT, като се имат предвид перспективите на Русия на фронта, малко вероятно е Путин да се обърне към най-мощния инструмент, с който разполага, който е по-добре да се запази като крайна застраховка от тотално поражение.

Но на Путин не му липсват други инструменти, отбелязва FT. В момента основният инструмент за ескалация е използването на ракети и дронове срещу енергийната инфраструктура на Украйна. Путин се стреми не само да спре военните заводи в Украйна, но и да насочи милиони нови украински бежанци към Запада, оказвайки натиск върху Европа и помагайки на политиците (като Виктор Орбан, например – “УВести”), които искат да прекратят участието на Запада във войната, отбелязва изданието.

Още един инструмент на Русия е провеждане на саботажна кампания в Европа. Руското разузнаване е атакувало промишлени и логистични съоръжения, които са от решаващо значение за производството и транспортирането на оръжия за Украйна.

И, накрая, Русия е готова да сподели своите секретни военни технологии с противниците на Запада. В допълнение към трансферите на оръжия за Китай и Иран, Путин е сключил пакт за отбрана със Северна Корея и може да помогне на Пхенян да развие своите ядрени и космически програми. Преди това Путин обмисляше възможното предаване на оръжия на всички, които се противопоставят на Америка – например, на хусите в Червено море.

“Този ​​подход на Кремъл е умишлено безразсъден и Путин го нарича “ответна мярка“ в отговор на западните доставки на оръжие за Киев. Проблемът е, че тези действия могат да създадат ситуации, които Кремъл няма да може да контролира“, отбелязва FT.

Както пише изданието, НАТО трябва да разработи планове за оказване на помощ на Украйна през зимния период и да се подготви за евентуална бежанска вълна. В допълнение към възстановяването на военното възпиране, Западът трябва да засили своите възможности за контраразузнаване, борба с тероризма и организираната престъпност. Освен това, Алиансът трябва да си върне контрола върху управлението на ескалацията в тази война.

“Трябва да има честна дискусия за границите на прякото участие на НАТО и да се споразумеят за някои правила как да се говори за тях публично. Колкото е възможно повече деликатни стъпки трябва да се правят не пред очите на обществеността, за да не се подхранва усърдието на Путин за отмъщение. Същевременно, каналите за дискусии с Москва по въпросите за намаляване на риска трябва да останат отворени“, смятат анализаторите на изданието.(УВести)