Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МОСКВА ЗАСИЛВА АТАКИТЕ ПО УКРАИНСКИ АВИОБАЗИ, ЗА ДА ПОПРЕЧИ НА ПРЕДАВАНЕ НА F-16

Киев, 07 юли 2024.- Няколко дни преди срещата на върха на НАТО, която ще се проведе във Вашингтон от 9 до 11 юли, Русия засили военния натиск върху Украйна, като нанесе удари по военновъздушни бази. Според анализаторите, това е свързано с предстоящото официално пристигане на първите изтребители F-16, които Западът от много месеци обещава да даде на Украйна, пише Le Monde.

Изданието припомня, че в рамките на няколко дни са били нанесени няколко значими удара по украински авиобази. Първо по Миргород (Полтавска област), който е 150 км от руската граница, а след това по Довгинцеве, което е в Днипропетровска област, – 80 км от фронтовата линия. Руски източници подчертават, че най-малко шест бойни самолета (Су-27 – “УВести”) са били унищожени в резултат на подобни атаки, но украинците отричат ​​подобни загуби (тези самолети са били за резервни части и са били полуразглобени – “УВести”).

Западен военен източник смята, че последните удари показват желанието на Русия “да покаже мускули, за да накара украинците и техните съюзници да се замислят в решаващ момент”.

Изданието подчертава, че натискът от Москва започва, когато през последните седмици няколко държави потвърдиха пристигането на първите F-16 в Румъния, тъй като там беше открит учебен център за подготовка и трениране на украински пилоти.

Русия също засилва атаките с помощта на “планиращи бомби“. Те са трудни за откриване и се изстрелват от самолети извън обсега на украинската ПВО. “Почти невъзможно е да им се противопоставим, освен ако не сваляме самолетите, които ги изстрелват“, каза Йохан Мишел, изследовател в Института за стратегически и отбранителни изследвания в Лион.

В същото време изследователят на Фондацията за стратегически изследвания (FRS) Венсан Туре смята, че изтребителите F-16 биха могли да ограничат тези атаки, но “самолетите, които ще бъдат предадени на украинците, не са най-модерните“. В допълнение, ефективността на тези изтребители ще зависи от оръжейните системи, които ще те ще имат. “Това ще зависи от типа ракети, които се доставят. F-16 може да бъде оборудван с десетки различни модели”, обясни Изабел Дюфур, директор на стратегическите изследвания в Eurocrise.

На свой ред, Йохан Мишел добави, че докато Киев не постигне по-добра ПВО защита, няма да може да разшири отбранителната си индустрия. “На срещата на върха на НАТО украинците очакват решителни действия, които ще допринесат за укрепването на коалицията F-16. Но без ПВО защита на небето няма да има ефект”, подчерта експертът.(УВести)