Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОСОЛСТВОТО НИ В БЪЛГАРИЯ ПРИЗОВА: НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВОЙНАТА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ!

София, 06 юли 2024.- Нашето посолство в България призовава всички български официални лица и политически сили да се въздържат от използване на темата за войната у нас за политически цели.

В официалната декларация посолството подчертава, че нашият народ всекидневно плаща най-ужасната цена за спирането на агресора и че призивите за ограничаване или блокиране на помощта за Украйна на практика означават подкрепа на държавата-агресор.

“Забавянето или ограничаването на предоставянето на необходимата помощ за Украйна няма да доведе до мир, а до повече жертви и до приближаване на фронта към границите на ЕС,” четем в посочва в изявлението. Отбелязва се, че увеличаването на отбранителната помощ за Украйна ще помогне за укрепване на сигурността в целия регион и ще доближи справедливия мир.

Украйна, заедно със съюзниците си, работи по прилагането на Формулата за мир на президента Володимир Зеленский и е благодарна, в частност, на България и премиера Димитър Главчев за участието му в  Срещата на върха за мир в Швейцария през юни т.г.

“Само с общи усилия световната общност може и трябва да принуди агресора да спре агресивната война и да се възстанови мирът. Възстановяването на сигурността е възможно само с общи усилия,” смята родното посолство.

Посолството изразява благодарност към Република България, Народното събрание и правителството за взетите решения в подкрепа на Украйна и за оказаната политическа, финансова, енергийна, хуманитарна и отбранителна помощ. Това е значителен принос за съвместна победа и потвърждаване на исторически приятелските украинско-български отношения.

В заключение, посолството призовава за консолидация на всички политически сили и гражданското общество за засилване на помощта за Украйна в името на възстановяването на устойчив мир и справедливост.(УВести)