Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МОСКВА ПУСКА БЯЛ ИНФОРМАЦИОНЕН ШУМ, ИСКА НЕ ПРЕГОВОРИ, А КАПИТУЛАЦИЯ НА УКРАЙНА

Москва стартира информационната операция “Мир”, разпространявайки фейкови мирни планове

Киев, 6 юли 2024 г. – Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята, че цялото досегашно агресивно поведение на Русия показва, че нещо като Минските споразумения не може да бъде допуснато. Това мнение той изрази на брифинг във Вашингтон.

Йенс Столнетберг

Столтенберг заяви, че руската агресия срещу Украйна е започнала през 2014 г., когато Руската Федерация окупира Крим и по-късно разположи войските си в Донбас. “Тогава страните се споразумяха за прекратяване на огъня под формата на Минските споразумения, но руснаците ги нарушиха, преместиха фронтовата линия още по-на запад, договориха се за Минск-2, изчакаха седем години и след това започнаха пълномащабна офанзива и завладяна още по-голяма територия”, каза Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО подчерта, че няма признаци руският диктатор Владимир Путин да е готов да преговаря за мир. “Видяхме последното му предложение и то беше Украйна да се откаже от четирите области, които той незаконно анексира. Това означава, че Киев не само трябва да се откаже от територията, която Русия контролира днес, но, всъщност, да се откаже и от голяма част от територията, която Русия не контролира Украйна”, заяви лидерът на НАТО. Освен това, Путин продължава да настоява Украйна да се откаже от правото да определя пътя си и да стане член на Алианса.

Столтенберг изрази увереност, че по време на срещата на върха във Вашингтон (9-11 юли) НАТО ще приеме “силен” пакет за помощ за Киев, който предвижда създаването на ново командване на НАТО в Украйна, нови финансови ангажименти, нови месиджи за предоставяне на военна помощ с подписването на двустранни споразумения за сигурност, с по-нататъшно задълбочаване на оперативната съвместимост на Въоръжените сили на Украйна със силите на Алианса.

Същевременно, Русия стартира информационна операция “Мир”, чиято цел е да размие украинската мирна формула на Зеленский в информационното пространство на Запада, Глобалния Юг и в самата Украйна. Това съобщиха от украинския Център за борба с дезинформацията.

Владимир Путин

Отбелязва се, че първите признаци на тази операция са пускането на поредица от фейкови мирни планове с различни предложения и конспиративни теории, че “са започнали тайни преговори“.

Ръководителят на Центъра Андрий Коваленко отбеляза, че подобна информационна призовка се разпространява както от пропагандисти в Руската Федерация, така и от експерти на информационни платформи в Азия, Близкия изток и западните страни. Самият руски диктатор Владимир Путин също коментира “Мирни инициативи”.

“Основната логика на действията на руснаците е да създават бял шум, да работят върху част от обществото, която е готова за мир на всяка цена“, обясни Коваленко. Според него, Русия не е готова за справедлив мир и продължава да увеличава възможностите си за по-нататъшна война. В същото време с помощта на подобни фалшификати тя иска да създаде илюзията, че Украйна е против мир, че тя е “войнолюбец”.

Андрий Коваленко добави, че единственото реално доказателство, че Русия е готова за справедлив мир, ще бъде присъствието на нейни представители на втората (след швейцарската през юни) среща на върха за мир. В момента, обаче, Русия прави всичко, за да омаловажи украинската формула и да говори изключително за свои собствени “планове“.

За неискреността на Кремъл да води преговори говорят и експертите на Института за изучаване на война (ISW). Путин иска както предаването на голяма част от територията и населението на Украйна под руска окупация, така и военната капитулация на Украйна преди началото на всякакви преговори за окончателния изход от войната. ISW напомня, че Путин отдавна призовава за демилитаризация на Украйна – иска Украйна да се откаже от способността си да се противопоставя на руската агресия, за да може руският владетел безпрепятствено да наложи волята си на Киев.(УВести)