Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ФОРМИРА НЯКОЛКО НОВИ БРИГАДИ, НО НЯМА С КАКВО ДА ГИ ВЪОРЪЖИ

Киев, 04 юли 2024 г.- “Имаме бригади без оръжия. Имаме резерв, формираме 14 нови бригади. Те нямат подходящите оръжия, които вече са гласувани, пакетите с оръжия трябва да дойдат. Но те, за съжаление, идват бавно“, каза президентът Володимир Зеленский в интервю за Bloomberg.

Володимир Зеленский

Той обясни, че не може да се говори за контранастъпателни действия, защото днес трябва да защитиш това, което имаш. “Съответните контранастъпателни действия ще проведем тогава, когато сме готови. А ще сме готови, когато пристигнат оръжия. Днес ги няма”, категоричен държавният ни глава.

Точно за този проблем пишат и анализатори от Института за изследване на войната (ISW). Те отбелязват, че Украйна успява да решава проблемите си с жива сила и формира няколко нови бригади, но забавянето и липсата на доставки на оръжие от западните партньори вероятно ще попречи на Украйна да ги въоръжени тези нови бригади.

“Навременната и адекватна помощ от Запада продължава да бъде решаващ фактор, определящ кога и до каква степен украинските сили ще могат да поемат инициатива на бойното поле и да провеждат оперативно важни контранастъпателни операции в бъдеще“, се казва в докбада.

В същото интервю за Bloomberg Зеленский сподели, че украинската армия е в по-добра позиция по отношение на жива сила, отколкото преди няколко месеца, и че способността на Украйна да проведе бъдеща контранастъпателна операция зависи от оборудването на бригадите с тежка техника, като бойни механизирани превозни средства, бронетранспортьори, танкове и тежка артилерия.

Командирът на украинската бригада, действаща край град Часовий Яр в Донбас, даде подобна оценка на тактическо ниво, като заяви, че в района на неговата оперативна зона украинците се нуждаят повече от боеприпаси, отколкото от жива сила.

Зеленский каза също, че военното оборудване отнема твърде много време, за да пристигне на фронта, но повтори коментарите си за това как бавният поток от помощ за сигурността на САЩ възпрепятства усилията на Украйна да оборудва резервните бригади достатъчно, за да ги ангажира в отбранителни операции.

През последните месеци украинските медии непрекъснато подчертават липсата на достатъчно материални средства за оборудване на всички нови украински бригади, които се формират в момента.

Актуалните доклади показват също, че Украйна няма да може да оборудва напълно всички бригади без пристигането на допълнителна помощ от Запада.

Способността на Украйна да провежда оперативно значими контранастъпателни операции във време по свой избор е от решаващо значение за избягване на продължителна война.

Украйна няма време да чака помощ за сигурността от Запада, за да оборудва нови части. Руските сили вероятно сега се опитват да използват инициативата на бойното поле, за да се опитат да принудят Украйна да ангажира жива сила и оборудване за текущи отбранителни операции и да попречат на Украйна да натрупа жизненоважния личен състав и ресурси, необходими за превземане на инициативата, смятат анализатори на ISW.(УВести)