Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НЯКОИ ЕКСПЕРТИ СЕ СТРАХУВАТ, ЧЕ “МОСТ КЪМ НАТО“ ЗА УКРАЙНА МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ЗАПЛАХА

Киев, 04 юли 2024 г.- Някои експерти в областта на външната политика призоваха членовете на НАТО да не придвижват въпроса за членството на Украйна на срещата на върха във Вашингтон (9-11 юли), тъй като, според тях, това би застрашило САЩ и техните съюзници и да развали коалицията, пише “Європейська правда” с позоваване на изданието Politico, което се запозна със съдържанието на писмото на тези експерти.

Според тях, ако Украйна бъде приета в НАТО и Русия нападне Украйна в бъдеще, тогава ще трябва да се приложи член 5 от Договора, който призовава съюзниците да защитят нападнатата страна на Алианса.

Изданието подчертава, че акцентът върху член 5 е често срещан сред онези, които се противопоставят на членството на Украйна, но тази публична позиция на повече от 60 анализатори дава поглед върху аргументите, които вероятно ще бъдат чути по време на тридневната среща на върха.

“Колкото повече НАТО се доближава до обещанието, че Украйна ще се присъедини към Алианса след края на войната, толкова по-голям е стимулът за Русия да продължи войната… Предизвикателствата, създадени от Русия, могат да бъдат решени без членството на Украйна в НАТО“, вярват авторите на писмото.

Според тях, насърчаването на Украйна към членство в НАТО може да има обратни последици – по-специално, може да превърне Украйна “в място на дългосрочна конфронтация между двете водещи ядрени сили в света” и да играе в полза на руския лидер Владимир Путин.

Politico твърди, че инициатори на писмото са Уилям Ругер – президент на Американския институт за икономически изследвания, и Стивън Вертхайм – старши изследовател във Фондацията Карнеги за международен мир.

Но, същевременно, се съобщава, че други анализатори пък не са съгласни с това мнение на колегите си. Миналата седмица, например, изследователи от RAND Corp. написаха, че съюзниците само ще спечелят, ако предложат на Украйна на срещата на върха във Вашингтон ясни условия за нейното бъдещо членство. Атлантическият съвет също настоява за приемането на Украйна в НАТО, като посочва, че това ще докаже на Киев, че подкрепата на Запада е непоколебима.

Изданието отбелязва, че анализаторите и преподавателите в колежи не са тези, които вземат политически решения относно НАТО, но те често допринасят за външнополитическите дискусии, като пишат аналитични статии и провеждат дебати – особено в навечерието на и по време на големи събития, каквото е, безусловно, предстоящата среща на върха на Алианса.

Администрацията на Байдън засега се въздържа от подкрепа за незабавното членство на Киев, но няколко високопоставени служители наскоро казаха, че ще предложат на Украйна “мост“ към НАТО по време на срещата на върха.

Както стана известно, преди ден съюзниците от НАТО постигнаха споразумение за финансиране на военна помощ за Украйна през следващата година в размер на 40 млрд. евро.

Наскоро медиите също съобщиха, че на тази, 75-та, юбилейна среща на върха на НАТО във Вашингтон ще обявят създаването на нова структура за координация на всички видове помощ за Украйна в дългосрочен план, която ще се нарича “Сигурност на НАТО и Помощ за обучение за Украйна“ (NSATU). Освен това, обсъжда се създаването на длъжността на специален представител в Киев, който да наблюдава международната координация на доставките на оръжия и обучението на украинските въоръжени сили под егидата на НАТО.(УВести)

Още по темата:

НЕ САМО ЗАРАДИ ВОЙНАТА. ЗАЩО УКРАЙНА НЕ Я ВЗИМАТ В НАТО?

КАКВО ПОЛУЧАВА УКРАЙНА ВЪВ ВАШИНГТОН ВМЕСТО ПОКАНА ЗА ЧЛЕНСТВО В НАТО