Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРЕДЛАГАНОТО ОТ ОРБАН ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ОГЪНЯ НЯМА ДА ДОВЕДЕ ДО МИР В УКРАЙНА

Киев, 3 юли 2024 г. – Унгарският премиер Виктор Орбан използва необявената си визита в Киев, за да се покаже като миротворец след началото на унгарското председателство на Съвета на Европейския съюз. Усилията на Орбан обаче едва ли ще доведат до траен мир в Украйна. Това се посочва в доклад на Американския институт за изучаване на войната (ISW).

Унгарското правителство подчерта, че Орбан се е срещнал с президента Володимир Зеленский специално, за да поиска да се обмисли временно прекратяване на огъня и да се ускорят мирните преговори, като се има предвид, че правилата на международната дипломация са бавни и сложни.

“ISW продължава да смята за малко вероятно примирието в Украйна по сегашните линии да може да възпре по-нататъшната руска агресия. Обратно, това само ще даде на Русия критично време да възстанови силите си и да се подготви за бъдеща агресия против Украйна“, се казва в доклада.

Анализаторите подчертават, че Кремъл провежда засилена информационна кампания, целяща да накара Украйна да преговаря с Русия при руски условия. Всички руски, западни или други опити да въвлекат Украйна в преждевременни преговори с Русия само ще отслабят Украйна и ще допринесат за по-нататъшна руска агресия вътре и извън Украйна.

Според експертите на ISW, изявленията на Орбан относно прекратяването на огъня могат да засилят намеренията на Кремъл, който се стреми да установи желана оперативна пауза за Русия или да убеди международните партньори на Киев да изоставят Украйна.

“Путин и други високопоставени руски служители многократно са повтаряли, че Русия не се интересува от преговори, които не водят до допълнителни териториални отстъпки от страна на Украйна по отношение на територии, които Русия все още не е окупирала. Замразяването на сегашните фронтови линии в Украйна ще даде на Русия оперативно и стратегически важна украинска територия, от която Русия може да предприеме нова агресия вече с по-опитна армия и възстановена отбранителна и индустриална база“, добавят военни анализатори.

Виктор Орбан и Володимир Зеленский

Вчера премиерът на Унгария Виктор Орбан пристигна в Киев и заяви, че посещението му е свързано с председателството на Будапеща на Европейския съюз.

Президентът на Украйна Володимир Зеленский и премиерът на Унгария Виктор Орбан по време на срещата в Киев разговаряха за бъдещето на Европа, сигурността, международното право и Формулата на мира на украинския президент.

По време на срещата, унгарският премиер предложи на президента Володимир Зеленский да прекрати огъня преди да се пристъпи към мирните преговори. Заместник-началникът на президентската администрация Игор Жовква каза в украинския ефир, че президентът на Украйна е изслушал своя събеседник, но в отговор е изложил позицията си, която е ясна, разбираема и добре известна: Киев има своя план за постигане на мир.(УВести)