Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ РАЗРУШИ 80% ОТ УКРАИНСКИТЕ ТЕЦ И 40% ОТ ВЕЦ, ОТЧИТА МВФ

Киев, 02 юли 2024 г.- В резултат на руския обстрел на енергийната система на Украйна бяха унищожени 80% от капацитета на ТЕЦ и 40% от мощностите на ВЕЦ. Това се посочва в доклада на Международния валутен фонд (МВФ).

“Няколко топло- и водноелектрически централи бяха напълно разрушени в Киевска, Харкивска, Одеска и Запорожка области, други ТЕЦ и ВЕЦ не са разрушени, но получиха различна степен щети. Общият брой на изведените от строй мощности се оценява на над 80% за ТЕЦ-овете и над 40% за ВЕЦ-овете“, се посочва в доклада.

Отбелязва се, че като цяло Украйна е загубила почти 50% от всичките си генериращи мощности.

От МВФ подчертаха, че енергийните компании ще покрият загубите, получени в резултат на обстрела, със собствени средства, както и с помощта на донорска подкрепа.

Припомняме, че според оценката на Киевската школа по икономика (КШИ) щетите и загубите в енергийния сектор в Украйна в резултат на нахлуването на Русия надхвърлят $56 млрд.

Тази и следващата година в Украйна ще има жесток режим на тока както в битовия, така и в производствения сектор. Едва през 2026 г. се прогнозира известно нормализиране на ситуацията в енергетиката ни.(УВести)