Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРЕДСТОЯТЕЛ НА ПЦУ ЕПИФАНИЙ ПОЗДРАВИ ДАНИИЛ И ГО ПРИЗОВА ЗА СПРАВЕДЛИВ МИР В УКРАЙНА

Киев, 02 юли 2024.- Митрополит Киевски и на всея Украйна Епифаний – предстоятел на Православната църква на Украйна, поздрави Даниил с избиране за патриарх на Българската православна църква.

В приветствието четем:

“Ваше Светейшество! От името на Православна Църква на Украйна и от свое име поздравявам Ви по повод избирането и интронизацията Ви на свещения престол на Българските Патриарси.

Патриарх Даниил

Главата на Църквата, нашият Господ Иисус Христос, по Своето неизречимо Провидение, чрез съборния избор, Ви призова към високото и отговорно служение като Предстоятел на древната и прославена от много подвижници и светци поместна Българска Православна Църква. Поздравявайки Ваше Светейшество по повод възшествието Ви на Патриаршеския престол, молитвено Ви желая крепко здраве, благословени години на ползотворно служение за благото на Църквата, благочестивия български народ и цялото Православие.

Двете наши Църкви са дъщери на Великата Христова Църква в Константинопол, от която Българският свети цар Борис и Киивският свети велик княз Володимир са приели кръщение за своите народи, като са ги включили в общото европейско цивилизационно пространство. За запазването и защитата на този християнски и европейски избор и на собственото си уникално място в историята и България, и Украйна са платили висока цена.

Между Църквите на България и Украйна от началото на разпространението на Христовото Евангелие по нашите земи съществуват дълбоки духовни и културни връзки. С благодарност поменаваме покойния Патриарх Неофит, който осъди руската агресия срещу Украйна и прояви състрадание към украинския народ, който страда от геноцидната война. Надяваме се, че Ваше Светейшество ще продължи да издига гласа на Българската Православна Църква срещу руските престъпления – в името на победата на истината и на справедлив мир за Украйна, Европа и света.

Ние се молим за Вас и за Българската Православна Църква и молим за Вашите молитви за нашата Поместна Църква и Украйна.

С любов в Христа – Епифаний, Митрополит Киевски и на всея Украйна, Предстоятел на Православната Църква на Украйна”.

Преди да бъде избран на патриарх, Даниил публично разпространявал наративи на Кремъл относно политически борбите в Украйна, народното ни въстание “Майдан” против корумпираното проруско правителство на Виктор Янукович представял като “държавен преврат”, де-факто е застанал на страната на агресора във войната на Русия против Украйна, влязъл в конфликт със Вселенската патриаршия, дала през 2018 г. автокефалия на Православната църква на Украйна.(УВести)

Още по темата:

ВИДИНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ РУСОФИЛ ДАНИИЛ Е НОВИЯТ ПАТРИАРХ НА БПЦ С ТРИ ГЛАСА ПРЕДНИНА

ИЗМЕЖДУ ТРИМА МИТРОПОЛИТИ В БЪЛГАРИЯ ИЗБИРАТ ПАТРИАРХ