Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

“СМЪРТОНОСНО ЛЯТО“ НА ФРОНТА СЕ ОЧАКВА ЗА УКРАЙНА И РУСИЯ, СМЯТА WSJ

Киев, 01 юли 2024.- Тази година Украйна и Русия ги очаква “смъртоносно лято” на фронта, пише изданието Wall Street Journal, добавяйки, че хиляди хора могат да загинат и от двете страни. Но едва ли някой от тях ще достигне до решаваща повратна точка.

В статията се посочва, че задачата на Въоръжените сили на Украйна в близко бъдеще е да задържат позициите си с помощта на нови западни оръжия. Предната линия се превръща в сцена на кървав шахматен мач, в който всяка страна мести фигури в търсене на предимство, като същевременно не отстъпва позиции другаде.

Отбелязва се, че подходът на Русия няма да се промени в близко бъдеще – окупационното командване ще продължи да жертва голям брой хора в името на постигането на малки успехи.

Също така, подчертава изданието, руснаците не разполагат с достатъчно войски за голямо настъпление към Харкив. И ако натам се прехвърлят сили от други посоки, това ще доведе до отслабване на съответните участъци на фронта.

Изданието пише, че в условия, когато фронтовата линия почти не напредва, Киев и Москва се опитват да получат предимство в навечерието на зимата, като нанасят дълбоки удари: Русия удря по енергиен сектор в тила с ракети и дронове и позициите на въоръжените сили на Украйна с помощта на планиращи авиационни бомби, а Украйна атакува временно окупирания Крим, като използва американски ракети с голям обсег и свои дронове, осъзнавайки, че има малък шанс да постигне нещо повече през следващите месеци.

Докато Русия все още постига известен напредък на бойното поле, има усещането, че украинците стратегически нанасят удари и се държат на високо ниво, коментира ситуацията високопоставен представител на Пентагона.

Освен това, Въоръжените сили на Украйна успяха да формират достатъчно сили за попълване на загубите и някои резерви. Но ако се стигне до голяма офанзива, то те обикновено са необходими няколко пъти повече.

Според източници на изданието, Русия е успяла да компенсира загубите поради попълване на личния състав. Но сега напредването на врага е бавно и предвидимо.

“Опитът на Русия да започне широкомащабна офанзива през лятото остава труден въпрос за украинските стратези и техните западни съветници. Но, според представител на разузнаването, Киев разполага с доста добра разузнавателна информация за бойната ситуация и може да открие руски сили, ако те се трупат за потенциално настъпление“, обобщава WSJ.(УВести)