Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ЗАПОЧНА СЕРИЙНО ПРОИЗВОДСТВО НА ДРОНОВЕ С ДАЛЕЧЕН ОБСЕГ

Киев, 30 юни 2024 г. – Украйна разработи и пусна в масово производство собствени ударни безпилотни апарати с голям обсег, заяви генералният директор на “Укроборонпром” Герман Сметанин в интервю за ArmiyaInform.

Герман Сметанин

Това, че успяхме да изпреварим Русия, беше постигнато с титаничните усилия на нашите отбранителни предприятия. Например, в някои области бързо овладяваме нови за нас технологии. Да, за сравнително кратък период разработихме и пуснахме в масово производство собствените ударни дронове с голям обсег. Сега те поразяват стратегически цели на противника на разстояние над 1000 км, каза Сметанин.

Според него, сме станали иновативни. “Русия има огромни ресурси и свръхмощна индустрия, така че няма смисъл да копираме сляпо нейния подход. Принудени сме да бъдем по-гъвкави и изобретателни”, добави Сметанин.

Той също така напомни, че Украйна вече успешно е стартирала масово производство на FPV дронове. Значителен принос имаха нашите предприятия, които установиха тясно сътрудничество с частни лица и им помогнаха да разширят производството.

“Научаваме нови неща много бързо. Нашите специалисти бързо усвоиха ремонта и поддръжката на различно оборудване, което идва от съюзниците. Също така непрекъснато подобряваме оръжията си, като вземаме предвид опита от бойното им използване, слушаме мненията на военните и фокусираме се върху реалностите на съвременната война, например, направихме много подобрения в техническата документация на БНР-4E, благодарение на което той остава една от най-добрите бойни машини в своя клас в света. Всичко това са нашите предимства пред врага ”, обобщава Сметанин.

По-рано Сметанин каза, че Украйна е изпреварила Русия по отношение на обема на производството на аналози на ударни дронове-камикадзе тип “Шахед”.

Днес Русия се оплака, че територията й е била атакувана от 36 украински дрона, като всички уж са били свалени. Сред целите – Новолипецки металургичен завод, който се намери на разстояние над 400 км от украинската граница.(УВести)