Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАК РУСИЯ ПРОКАРВА НАРАТИВИТЕ СИ В ЗАПАДНИТЕ МЕДИИ: КРАСНОРЕЧИВИ ПРИМЕРИ

Киев, 30 юни 2024 г. – Русия успешно прокарва своите наративи в западните медии, сменяйки темите, изкривявайки представата за своята агресивна война, за да обвини самата Украйна, смятат западни експерти. За това пише “Гласът на Америка“.

Експерти демонстрираха популяризирането на руски наративи на примера със скорошните събития в Крим: западните медии подхващат цитати от Кремъл, вместо да отразяват същността на събитията във войната на Русия срещу Украйна.

Така редица коментатори обърнаха внимание на отразяването на атаката с американско оръжие срещу Центъра за космическо наблюдение и комуникация във временно окупирания Крим.

Атаката, потвърдена от Министерството на отбраната на Украйна, позволи на въоръжените сили да извадят от строя важен военен компонент на сателитната комуникационна и навигационна система, който помогна на руснаците да се насочат, по-специално, към цивилни цели в мирни украински градове.

Редица водещи западни медии, обаче, цитират руската страна, която акцентира върху жертвите, които са почивали на плажовете на окупирания от Русия украински полуостров по време на атаката. По-специално, това се наблюдава в публикациите на BBC, The Guardian и CNN.

В същото време германският колумнист Юрген Наудит записа: Русия променя посланията си, опровергавайки себе си. Защото, първоначално Руската Федерация твърдеше, че нейната противовъздушна отбрана е свалила ракета Atacms (точно над плажа на Крим), но по-късно се отказа от тази версия и обвини Украйна в умишлена атака. Както отбеляза специалистът, “едно правило остава непроменено – руснаците винаги лъжат“.

Фабиан Хофман, изследовател в университета в Осло в Норвегия и експерт по бойни ракети, насочва вниманието на журналистите към факта, че кадрите във видеото “изобщо не изглеждат като целенасочена атака и е много ясно, че е резултат от… прихващане”.

“Туристите имаха късмет“, пише Хофман, „че само няколко бомби M74 детонираха близо до плажа, повечето във водата. В противен случай можеше да стане кървава баня”.

Журналистът от WGN Radio Chicago Джо Линдсли, който излъчва всеки ден от Украйна, показа във видеоклипа си в мрежата “X” как англоезичните медии, копирайки руски заглавия, се фокусират върху загубата на хора, които са били на почивка на суверенна украинска територия, завзета от Русия. Вместо да се покаже същността на събитието: неутрализиране на стратегически военен обект, който позволява на руснаците ежедневно да убиват цивилни в Украйна. “Негативната история доминираше в заглавията. Ето така Русия контролира безмозъчните медии“, пише Линдсли.

Той подчертава: хората са убити от остатъци от руската ПВО, а не от американско оръжие, пуснато от украинци. В същото време, казва американският журналист, тези медии не споменават ранените украинци, които руснаците умишлено убиват в мирния Харкив, например. “Къде са заглавията за цивилните, убити от руснаците в Харкив само преди няколко дни? Къде са заглавията за успеха на украинците в използването на прецизни американски оръжия, за да поразяват местата, откъдето Русия атакува свободните хора?“, подчерта Линдзи.(УВести)

В КРИМ АТАКУВАХМЕ КОСМИЧЕСКИЯ КОМУНИКАЦИОНЕН ЦЕНТЪР НА ОКУПАТОРИТЕ