Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВИДИНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ РУСОФИЛ ДАНИИЛ Е НОВИЯТ ПАТРИАРХ НА БПЦ С ТРИ ГЛАСА ПРЕДНИНА

Българското православно общество е разделено между Москва и Константинопол

София, 30 юни 2024.- Видинският митрополит Даниил е избран за патриарх на Българската православна църква (БПЦ) и Софийски митрополит.

Патриаршеският църковен събор се проведе в академичната зала на БАН. От 140-те делегати на събора – духовници и миряни, присъстваха 138, като за избор на патриарх е необходимо мнозинство от 2/3 от тях.

Преди десет дни бляха предложни трима кандидати. На първия тур за Врачанския митрополит Григорий, който е умерен и балансиран, гласуваха 64 делегати, за Видинския Даниил, което е русофил и украинофоб, – 51, а за Ловчанския Гавриил – 19. Имаше 4 невалидни бюлетини. На втория тур за Даниил гласуваха 69 делегати, за Григорий – 66, имаше три недействителни бюлетини.

Кой е Даниил Видински

Видинският митрополит Даниил е роден на 2 март 1972 г. в Смолян със светското име Атанас Николов. Завършва основното и средното си образование в родния си град. Висшето си образование завършва в СУ “Св. Климент Охридски”, където започва да учи английска филология, но още на следващата година се пренасочва към Богословския факултет.

От 1997 г. е послушник в Хаджидимовския манастир “Св. вмчк Георги”, след две години става монах и е ръкоположен за йеродякон. През 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир “Рождество Богородично”, където е ръкоположен за йеромонах, а две години по-късно става архимандрит.

През 2008 г. по решение на Св. Синод става епископ в храма “Св. Александър Невски”. Назначен е за викарий последователно на Неврокопския митрополит Натанаил и митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. На 4 февруари 2018 г. е избран за Видински митрополит.

Даниил е известен с отявлената си русофилия, съобщава “Свободна Европа“. Той реагира бурно при затварянето на Руската църква в София миналата година и изрази огорчение след решението за изгонването на предстоятеля й архимандрит Васиан и още двама духовници по подозрения в шпионаж.

“В настоящето смутно политическо време държим да напомним, че политическите пристрастия, партии, идеологии, политическите съюзи, коалиции ще преминат”, каза тогава Даниил. И добави, че остава само “Христовата истина и любов, които са основа на личната ни и национална сигурност”.

През ноември 2022 г., няколко месеца след началото на руската инвазия в Украйна, Даниил разпространи писмо до духовниците във видинската епархия с напътствия как в литургиите си да включват “особените прошения за мир”.

В по-скоро политическо, отколкото духовно говорене, с наратива на путинската пропаганда, Даниил оневинява руските престъпления в Украйна. Сред указанията му присъства размишлението, че има тенденции “за посяване на омраза към едната от воюващите страни, нарочвана за единствен и непровокиран агресор”.

Ето и част от тези указания: “Обвиняваме в агресия страната, чиято армия навлезе на територията на друга страна и извършва там военни действия, които водят да човешки жертви и разрушения. Но как да наречем финансирането и извършването на подривна дейност и извършването на преврат в същата Украйна от трета страна, при което страната извършител целенасочено предизвика убийства, дадоха се невинни човешки жертви?

Нима убийствата от Майдана през 2014 г. не тежат на съвестта на същите тези, които сега обвиняват други в проливане на кръв? По силата на кои правила, кое международно право и в името на какво се извърши това?

Очевидно, в разрез с международното законодателство и не в името на справедливостта и демокрацията, едно демократично избрано правителство може да бъде свалено от власт чрез преврат от външна държава. Питаме се, тези, които са организирали, платили и осъществили преврат (взел човешки жертви) в една държава, очевидно в разрез с международните норми и всяка представа за справедливост, нима след това са престанали да провеждат своята политика в тази страна? Очевидно е, че политиката на лукавство, неискреност, посяване омраза, разпалване на вражда се води в Украйна далеч преди месец февруари 2022 г. По този начин, днес като се поддаваме на обвинения и осъждане на набедената за виновник страна, уж търсейки справедливост и мир, не произнасяме ли присъда над себе си за същото в каквото обвиняваме набедените?”

През май 2023 г. в Видинската митрополия публикува видео с монолог на Даниил. На записа в продължение на близо час и половина той се опитва да обори изказвания на двама светогорски монаси за отбранителната война в Украйна и правото да защитаваш близките си.

В обръщението си Даниил повтаря основните опорни точки на руската пропаганда и хибридната война, като се позовава на изказванията на експерти по международно право със съмнителна репутация и многократно цитира руската посланичка в България Елеонова Митрофанова.

Тогава Българска православна църква не излезе с позиция в нито един от двата случая.

Преди няколко дни в интервю за БНР – радио “България”, Даниил излезе с нападки към Православната църква на Украйна и Вселенския патриарх Вартоломей:

“По същия начин в Украйна предмет за противоречие е това разделение, което се случва действително в Православната църква днес след даването от патриарх Вартоломей на 6 януари 2019 г. на Томос на две дотогава неканонични,  които и досега продължават да са неканонични църковни структури в Украйна, при наличието на общопризната канонична православна църква на територията на Украйна, като няколко пъти броят на православни християни в Украинската православна църква с предстоятел митрополит Онуфрий превъзхожда останалите две, които имат проблеми с апостолското приемство, неръкоположение и другите – низвергнати поради основателни канонични причини”.

И още от същото интервю: “Свещенството на тази структура на практика има проблеми с апостолското приемство, сред тях има такива, които са ръкополагани от цивилни, т.е. там липсва приемство на апостолската благодат. Има низвергнати и отлъчени поради основателни канонични причини, които са приети и възобновени в сан неправомерно и без покаяние. (…) И въпреки това, патриарх Вартоломей се опита да ги легитимира, чрез издаването на т.нар. Томос – документ за учредяването на тази неканонична структура. (…) Той подписа и провъзгласи две неканонични до този момент структури, като ги обедини в т.нар. Православна църква в Украйна – ПЦУ, и призна новосъздаденото образувание за каноничната православна църква в Украйна. (…) Патриарх Вартоломей беше убеден, че по този начин милиони православни християни, лишени от общение с Църквата ще се приобщят към нея. И вместо да се въдвори мир, както предполагаше, той разпали едно още по-ожесточено разделение, в което буквално тези хора, които той провъзгласи за канонични, започнаха да гонят каноничната църква. Взимат храмове, бият свещеници, убиват, това християни ли са? Това е абсурд, но разделението е факт”.

Сайтът “Християнство.БГ” опровергава внушенията на Даниил за ПЦУ и църквата на Онуфрий, като се позовава ва проучването на “Социс”: “Подобни са данните една година преди да започне войната в Украйна в социологическото проучване, проведено сред 5000 участници: сред 72%, определящи се като православни християни в анкета от август 2021 г., 39% от православните украинци са енориаши на Православната църква на Украйна (ПЦУ), а само 16% от анкетираните са енориаши на Украинската православна църква на Московската патриаршия (УПЦ). В подобно изследване на SOCIS, проведено и през месец юли т.г., на което на въпроса към коя православна църква се причисляват, украинците отговарят така:

– Православна църква на Украйна (митрополит Епифаний) – 54,1%;

– УПЦ на Московска патриаршия (митрополит Онуфрий) – 10,4%;

Митрополит Даниил обаче не споменава нищо за войната в Украйна в това предаване, за избиването на цивилни граждани, което международната общност определя като геноцид, но не само тя – самият митрополит на Одеса и Измаил Агатангел, постоянен член на Свещ. Синод на УПЦ, почетен гражданин на Одеса и Одеска област, публикува свое изявление след взривяването на Преображенската катедрала, в което нарече войната също геноцид.

Митрополит Даниил не споменава и за отвличането на деца от окупираните територии от началото на войната.

Няма и намек за масовите гробове, унищожените до основи градове с цивилно население и повече от един милион украинци, отвлечени от окупираните територии.

Няма коментар и за изтезаваните свещеници и разрушените храмове в Украйна от страна на РФ, за които се твърди, че най-голям брой са именно православните храмове.

Липсва обяснение и за десетките руски свещеници, на които Св. Синод на Вселенската патриаршия върна свещения сан. Самите руски свещеници протестират срещу войната и много от тях подкрепят създаването на новата автокефална структура в Украйна. Протестират от началото на войната също така богословите и християните по целия свят със свои позиции, пише “Християнство.БГ”.(УВести)