Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ЩЕ УСЕТИ ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ САНКЦИИТЕ СЛЕД ДВЕ-ТРИ ГОДИНИ

Киев, 29 юни 2024 г.- Русия успя да трансформира икономиката си и да избегне колапса под натиска на санкциите, но след две-три години последствията за нея ще бъдат много тежки.

Това мнение изрази Паоло Джентилони – европейски комисар по икономическите въпроси, съобщава Укринформ.

Паоло Джентилони

“Ако някой е очаквал бързия колапс на руската икономика, то реалността е друга: виждаме трансформация на руската икономика, а не колапс. Тя се трансформира във военна икономика, променя международните отношения, сектори, приоритети, за да отговори на нуждите на война“, каза еврокомисарят.

Джентилони призна, че подобна трансформация предотвратява колапса на руската икономика, но е необходимо да се обърне внимание не само на краткосрочната перспектива, но и на средносрочната. От тази гледна точка руската икономика е силно отслабена от санкциите, смята еврокомисарят.

“Не можете да разрешите липсата на технологии в редица индустриални сектори с помощта на оръжия от Северна Корея. Това не работи така. От гледна точка на няколко години руската икономика ще пострада много от последствията от санкции“, каза Джентилони.

Според него, Европейският съюз трябва да продължи да работи за ограничаване на възможностите за заобикаляне на санкциите.

В същото време той смята, че не трябва погрешно да се предполага, че руската икономика може да избегне колапс и последствията след две-три години ще бъдат много тежки за нея. Според него, руският елит разбира, какво става в руската икономика.

В началото на седмицата Съветът на Европейския съюз прие 14-я пакет от икономически и индивидуални санкции против Русия в отговор на нейната агресия в Украйна. Новите ограничения включват, наред с друго, мерки срещу руския втечнен газ. По-специално, ЕС забранява услугите за трансбордиране на руски LNG на територията на ЕС за операции по трансбордиране към трети страни.

Освен това, ЕС ще забрани нови инвестиции, както и предоставянето на стоки, технологии и услуги за завършване на изграждането на LNG проекти, като “Arctic LNG 2” и “Murmansk LNG”.(УВести)