Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАЩО УКРАИНСКАТА АРМИЯ НЕ БЪРЗА ДА РАЗРУШИ КРИМСКИЯ МОСТ

Киев, 28 юни 2024 г. – Украйна систематично унищожава руската противовъздушна отбрана във временно окупирания Крим, но не бърза да разрушава моста, каза в интервю за “Новинарня“ ветеран и военен експерт Евген Дикий.

Евген Дикий

“Това не просто ей така, това е целенасочена кампания, в която всички наши военни структури се координират от Главно управление “Разузнаване” към МО на Украйна. Това е стратегическа операция. Миналата година разбрахме, че руснаците нямат много ПВО системи. Да, с тях те покриват Москва, линията на фронта и Кримския полуостров. Но за да изпълняват тази задача, миналата година прехвърлиха последните С-300 от Курилите, което беше невъзможно по време на СССР“, каза Дикий.

Според пан Евген, в момента Украйна не унищожава Кримския мост, тъй като иска целенасочено да унищожава руската система за ПВО там.

“Какво става сега, те имат един свещен обект – Кримският мост. Той наистина е стратегически важен – въпреки че го малко повредихме, пропускателната му способност намаля, но не е нулева. За тях това е и политически важен обект, символ на Русия на Путин. Ние не го довършваме, ние превърнахме Крим в такава голяма руска Чорнобаивка (гробище на руската техника край Херсон – б.”УВести”) на противовъздушна отбрана, и чакаме, след като удряме една тяхна ПВО, да пристигне следващата“, обясни Дикий.

Той добави, че благодарение на факта, че руснаците непрекъснато прехвърлят нови системи за противовъздушна отбрана в Крим, а Украйна ги унищожава, в момента големи стратегически райони на територията на Руската Федерация имат проблеми с прикритието, което в същото време се използва от Украйна, вкарвайки Кремъл в капан.

“Ние използваме Кримския мост като примамка и унищожаваме тяхната противовъздушна отбрана в индустриален мащаб, осъзнавайки, че тя не безкрайна. И тогава те отварят въздушното си пространство и нашите евтини дронове летят до летища и унищожават стратегически самолети там. Нека напомня, ударихме на земята два руски Су-57, а те са само десет в Русия, ние ги атакуваме с евтини дронове, а охраната на летището отбива атаката с “Калашников”. И това е индикатор, че те нямат противовъздушна отбрана за рафинериите си – а петролът, всъщност, е това, върху което се крепи путинския режим“, каза Дикий.(УВести)