Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА И ЕС ПОДПИСАХА СПОРАЗУМЕНИЕ В СФЕРАТА НА СИГУРНОСТТА

Киев, 27 юни 2024.- Днес в Брюксел Украйна и Европейският съюз подписаха споразумение за сътрудничество в областта на сигурността, съобщава “Європейська правда”.

От страна на Украйна документът е подписан от президента Володимир Зеленский, а от страна на ЕС – от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Споразумението е озаглавено “Общи задължения за сигурност между Европейския съюз и Украйна“. Посочва се, че то значително се различава от онези двустранни споразумения за сигурност, които Украйна подписа със страните от НАТО. По-специално, в документа не се уточнява бъдещото членство на Украйна в Алианса и неговата подкрепа, тъй като ЕС включва не само членове на НАТО. Освен това, Унгария е член на ЕС, но тя изобщо отказва да подкрепя Украйна з НАТО. В същото време всички страни-членки на ЕС единодушно се съгласиха да подпишат този документ.

“Най-големият успех на това споразумение е, че то изобщо успя да бъде договорено и подписано, въпреки позицията на Унгария”, цитира изданието високопоставен представител на външнополитическата служба на ЕС.

Украински източници на “Європейська правда” отбелязаха, че разпоредбите относно получаването на Украйна на финансиране от Европейския фонд за мир са важни. По-специално, в споразумението се посочва, че “Фондът за помощ за Украйна в рамките на EPF добавя още 5 млрд. евро за 2024 г.” Парите ще бъдат насочени допълнителна военна помощ и обучение. В същото време се предвиждат по-нататъшни сравними годишни увеличения до 2027 г. Всичко ще зависи от нуждите на Украйна и “подчинено на политическите препоръки на Съвета“.

Припомняме, на 25 юни официално стартираха преговорите ЕС-Украйна за присъединяването на страната ни към Съюза. Очаква се страната ни да стане пълноправен член на ЕС до 2030 г.(УВести)