Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СТРАНИТЕ ОТ НАТО ЩЕ ИМАТ ПРОБЛЕМИ С МОБИЛИЗАЦИЯТА В СЛУЧАЙ НА ВОЙНА С РУСИЯ

Киев, 27 юни 2024 г.- Европейските страни, които са част от НАТО, имат проблеми с набирането на нов военен личен състав и могат да се сблъскат с трудности при мобилизацията в случай на конфликт с Русия, пише вестник Financial Times.

Военен парад в София по случай Гергьовден

“На хартия европейските съюзници в НАТО имат общо 1,9 млн. военни – вероятно достатъчно, за да се противопоставят на Русия, която разполага с 1,1 млн. войници и 1,5 млн. резервисти. Но в действителност за европейските страни от НАТО ще бъде трудно да въвлекат в конфликта повече от 300 хил. военнослужещи – и дори в този случай подготовката ще отнеме месеци“, цитира изданието мнението на анализатори.

Проблем с недостига на кадри в армията имат, по-специално, Германия, Великобритания, Франция и Италия, отбелязва вестникът. Числеността на германските въоръжени сили е 180 хил. души, като не им достигат поне още 20 хил., за да изпълнят задълженията си към НАТО.

Великобритания не е изпълнила годишните си планове за набиране на военен персонал за последното десетилетие, а миналата година числеността на сухопътните сили на страната е намалена с 4 хил. души.

От 2014 г. числеността на френските въоръжени сили е намаляла с над 16 хил. души, на италианската армия – с над 39 хил., уточнява Financial Times.

Бившият помощник на генералния секретар на НАТО и експерт на Европейския съвет по международни отношения Камила Гранд отбеляза, че планирането на отбраната в Европа не е масово. Това доведе до пропуски в набирането на личен състав и годишни съкращения на въоръжените сили в повечето страни на континента.

“Ако възникне криза, трябва да можем да убедим руската страна, че не само полската армия стои на пътя им, но и че кавалерията се приближава“, обясни Гранд.

Досега европейските страни са се фокусирали върху увеличаването на военните бюджети, но малцина са поставили предизвикателството да призоват повече граждани, казва Бен Бари, бивш военен офицер и старши сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания (IISS).

Според него, армиите вече са “достигнали критична маса”, нивото на “омагьосан кръг”, когато поради липса на хора общото качество на работа пада, а в резултат на това войниците се обезверяват и също напускат.

Припомняме, че Министерството на отбраната на Германия планира допълнително закупуване на 2,35 млн. снаряда на стойност до 15 млрд. евро. Германското издание Der Spiegel пише за мащабните планове на Бундесвера. Съответното искане за отпускане на пари за закупуване на боеприпаси вече е изпратено до Бундестага от министерството на отбраната на Германия.

Но Чехия, например, не се тревожи за военното бъдеще и дори няма план за действие в случай на война. Според военни експерти, това е жалко, защото чешката общественост обикновено няма представа какво да прави в случай на война.(УВести)