Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ ОТКАЗА ДА ПРЕДСТАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ НА СРЕЩАТА НА НАТО В САЩ

София, 27 юни 2024.- Президентът Румен Радев отказва както да ръководи, така и изобщо да участва в делегацията на България на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе във Вашингтон на 09-11 юли. Причината е позицията, която трябва да защитава за помощта за Украйна. Това съобщава пресслужбата на българския държавен глава.

Димитър Главчев

Спорът за това кой да представлява страната на форума продължи седмици. Срещата е важна, защото на нея се очаква НАТО да поеме координацията на доставките на оръжия за Украйна. Според премиера Димитър Главчев, редно е президентът да оглави делегацията.

Но по-късно днес пресцентърът на президента съобщи, че той отказва предложението и няма да участва във форума. Причината е, че в предложението си Министерският съвет пише, че Радев ще трябва да изложи приетите от правителството рамкови позиции и на тяхна основа “да одобрява и/или утвърждава“ представените на срещата документи. “Държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна”, се казва в съобщението на президентската пресслужба.

Но нито президентът, нито Министерският съвет съобщават какви точно са тези рамкови позиции.

Както е известно, Румен Радев отдавна защитава тези за войната на Русия против Украйна, които съвпадат с позициите на Кремъл. Според българският държавен глава, изпращането на военна помощ на Киев само удължава “конфликта”, както и че привържениците на подпомагането на украинската съпротива са “войнолюбци”. А това противоречи на официалната българска позиция. Предишните редовни правителства, както и парламентарното мнозинство подкрепиха усилията на Киев да се отбранява срещу руската военна агресия и гласуваха няколко решение за предоставяне на военна помощ на Украйна.

Затова, очевидно, във Вашингтон България ще бъде представена от служебния премиер Димитър Главчев, който е и външен министър на страната. Ако дотогава, разбира се, не бъде избрано редовно правителство с редовен премиер.(УВести)