Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАКВО ПОЛУЧАВА УКРАЙНА ВЪВ ВАШИНГТОН ВМЕСТО ПОКАНА ЗА ЧЛЕНСТВО В НАТО

Киев, 26 юни 2024.- До началото на срещата на върха на НАТО остават точно две седмици и вече може да се прогнозира с голяма сигурност договореностите, които ще бъдат постигнати във Вашингтон, отбелязва “Європейська правда“.

Включително какво решение ще вземе Алиансът относно бъдещото членство на Украйна. В крайна сметка, въпреки противоречивите изявления на Джо Байдън, подкрепата за бъдещото присъединяване на Украйна към НАТО остава политика на САЩ.

В кулоарите на Черноморския форум за сигурност Сергий Сидоренко – редактор на “Європейска правда”, разговаря с Ганна Шелест, директор на програмите за сигурност на Съвета за външна политика “Украинска призма”, за очакванията от Вашингтон.

Трябва да сме наясно, че на срещата във Вашингтон няма да има покана за присъединяване на Украйна към Алианса.

Но няма да мине без дискусии за членството. Те не са готови да ни дадат правна покана, но съюзниците възнамеряват да договорят нова формулировка относно бъдещото членство на Украйна.

САЩ разбраха, че решението на НАТО от Вилнюс преди една година по отношение на Украйна е не просто изключително слабо, но дори навреди на Алианса.

Сега във Вашингтон говорят за bridge, тоест за “мост към членство“, което искат да се спомене в декларацията от срещата. Целта е Украйна да почувства, че има нещо повече от “отворената врата на НАТО“, за която слушаме от много години.

Как точно ще го предпише Алиансът? В момента няма споразумение и този процес все още продължава. За нас най-добрият вариант би бил НАТО да определи списък с условия, които Киев трябва да изпълни, за да бъде поканен и да започне присъединителни преговори. Но САЩ не са готови за това. Те не искат да се обвързват с такава конкретика. Следователно, основната и единствена пречка всъщност е неготовността на нашите партньори за присъединяване на Украйна към НАТО.

Липсата на пробив за членство обаче не означава, че срещата на върха ще бъде лоша за нас. Има и други смислени решения, които очакваме на срещата на върха. И не само за допълнителните пакети помощ ще чуем във Вашингтон. По-конкретно, става дума за JTEC – съвместен център за обучение на въоръжените сили, който в момента се създава в Полша.

Обсъжда се и евентуалното частично преминаване на формата Рамщайн под шапката на НАТО и други решения.

Освен това, има важен процес в кулоарите на срещата по отношение на споразуменията за сигурност с Украйна. Във Вашингтон казват, че вече започват активна работа по подготовката на ново многостранно споразумение за украинската сигурност, което ще обедини всички, които са подписали или ще подпишат такива двустранни споразумения с Украйна.

Съединените щати биха искали да подпишат споразумение за обединение, което може да се превърне в допълнителен елемент на този “мост към НАТО”. Параметрите му обаче все още не са определени.

Но това, което може да се каже със сигурност е, че споразуменията за сигурност няма да се превърнат от “мост” в “заместител“ на членството.

Но липсата на ратифициране на споразуменията за сигурност все още оставя място за проблеми, ако друга, дори още повече антиукраинска политическа сила внезапно спечели изборите.(УВести)