Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВСИЧКИ НАШИ ОСВОБОДЕНИ ПЛЕННИЦИ ГОВОРЯТ ЗА МЪЧЕНИЯ В РУСИЯ

Киев, 26 юни 2024.- Всеки от над 600 интервюирани цивилни или войници, държани в плен от Московия, говорят за изтезания и малтретиране.

Това съобщава по случай Международния ден в подкрепа на жертвите на изтезания Мониторинговата мисия на ООН за правата на човека в Украйна, съобщава Цензор.НЕТ.

“От февруари 2022 г. тази мисия е интервюирал повече от 600 освободени украински цивилни и военнопленници, включително военнопленници, които са били освободени от руски плен по време на размяната на 31 май т.г. Както при предишни констатации, всеки интервюиран по време на тази скорошна размяна говори за изтезания, от тежки побои и дълъг престой в стресови пози на тялото до електрошокове по гениталиите и насъскване от кучета“, се казва в доклада.

Изтезанията са прилагани и върху цели групи затворници. “Например, по време на т.н. “приемане“ в институция, разположена на територията на РФ, военнопленниците трябваше да минават между редици от пазачи, които ги биеха с полицейски палки или електрошокери. Изтощителни физически упражнения и унижения, например, принуждаването на военнопленници да учат и пеят руски патриотични песни също е част от ежедневния график“, отбелязва мисията.

Интервюираните също така казаха, че са изпитвали постоянен глад в плен и са били лишени от подходяща медицинска помощ за дълъг период. “В съчетание с лоши хигиенни условия, това често води до значителна загуба на телесно тегло на затворниците и кожни заболявания; някои военнопленници са загубили по няколко зъба. Тези свидетелства кореспондират със собствените наблюдения на мисията – физическото състояние на интервюираните подкрепя техните свидетелства“, допълват от мониторинговата мисия.

Вчера се състоя поредна размяна. Украйна си върна 90 лица – военни и цивилни, държани в руски плен.(УВести)