Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ПЛАНИРА ДА ИЗГРАДИ МНОГО МАЛКИ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ

Киев, 25 юни 2024 г.- За да се подготви за тази и следващата зима, Украйна трябва незабавно да започне изграждането на електроцентрали за разпределена генерация, заяви Володимир Кудрицкий –  председател на борда на НЕК “Укренерго”.

Володимир Кудрицкий

Според него, децентрализацията, т.е., строителство на малки електроцентрали, ще направи украинската енергийна система по-устойчива на руски атаки. “За съжаление, трябва да се справяме с реалностите, че атаките вероятно ще продължат. И следва да сме подготвени, трябва да възстановим възможно най-много генерация преди зимата. Трябва да поискаме допълнителна ПВО, за да защитим това, което е оцеляло и което ще възстановим”, каза Кудрицкий.

Но, според него, Украйна също трябва да разгърне нови генериращи мощности, за да гарантира, че ако руснаците започнат тези атаки отново, няма да могат да се съсредоточат върху 10 или 15 големи електроцентрали, а ще им се налага да се справят с огромен брой малки.

“И тук ние подхождаме към въпроса за децентрализацията на генерацията. И това трябва да стане не след победата, не след войната, а именно сега. Трябва да започнем точно сега“, подчерта Кудрицкий.

Според нашето министерство на енергетиката, поради мащабни обстрели на енергийната инфраструктура след 22 март 2024 г. Украйна е загубила около 9 гигабайта мощности. По-специално, силно засегнати бяха топлоелектрическите централи на държавната компания “Центренерго” и водноелектрическите централи на “Укрхидроенерго”.

Заради недостиг на електроенергия вследствие на обстрела енергийният системен оператор НЕК “Укренерго” започна да ограничава електрозахранването за промишлеността от началото на май, а от 14 май ограниченията бяха разширени и за битовите потребители.

Володимир Кудрицкий предупреди, че няма да е възможно напълно да се избегнат прекъсванията нито през лятото, нито през есента, и режим на тока ще остане с нас дълго време.

Ще припомним, че от март Украйна претърпя шест масирани вражески атаки върху енергийната система. По-специално, на 29 март Змиивската ТЕЦ беше разрушена от руски удари, а на 11 април московитите  напълно унищожиха Трипилската ТЕЦ, която беше важен доставчик на електроенергия в Киевска, Черкаска и Житомирска. В резултат държавното дружество “Центренерго” загуби 100% от производството си.

Освен топлоелектрическите централи, целите на руските масирани атаки бяха Канивската и Днестровската водноелектрически централи.

От частната компания “ДТЕК” съобщават, че 80% от енергоблоковете на техните ТЕЦ са повредени.(УВести)