Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОКУПАТОРИТЕ ВЕЧЕ ДЕСЕТ СЕДМИЦИ БЕЗУСПЕШНО “СЕ МЪЧАТ” ОКОЛО ЧАСИВ ЯР

Киев, 25 юни 2024.- Всеки ден окупаторите губят до 80 живота край Часив Яр, но не се отказват от опита си да превземат града.

Това съобщи говорителят на а оперативно-стратегическата група войски “Хортиця” Назар Волошин в ефира на телемарафона. “Те се опитват да атакуват фронтално, да ни заобиколят по фланговете, за да превземат град Часов Яр“, каза той и добавя, че при тези опити врагът губи от 60 до 80 души.

Според Волошин, само за седмица на това направление са унищожени над 400 окупатори и други 9 са пленени. Понякога за едно денонощие нашите войски ликвидираха 120 окупатори и 130 раняваха, каза говорителят на ОТГ “Хортиця”.

Той информира и за ситуацията в харкивското направление, като отбеляза, че противникът там стяга допълнителни сили. “В харкивското направление врагът преустанови активните бойни действия, тъй като там Силите на отбраната положиха много усилия, спирайки активното настъпление”, ​​каза Волошин.

Според него, в резултат на бойните действия на харкивското направление през изминалото денонощие врагът е загубил над 90 души убити и ранени, унищожени са няколко артилерийски системи, БПЛА и около 20 вражески укрития заедно с личен състав.

Волошин каза, че днес продължават боевете в района ва град Вовчанск. По думите му, нашите войници продължават да укрепват своите позиции, отбранителни линии и дават адекватен отговор на противника.

“Врагът се опита да избута украинските части там, но понесе загуби. По наша информация, окупаторите планират да включат и резерви. Това са части от 9-та отделна мотострелкова бригада от 51-а руска армия. Имаме сведения, че към този район там се прехвърлят подразделения на руската 155-та бригада морска пехота“, каза Волошин.

Окупаторите започнаха да атакуват Часив Яр в началото на април, за да притиснат основните линии за снабдяване на въоръжените ни сили. Руснаците се надяваха, че превземането на града няма да отнеме много време и усилия, но всеки ден отбраната ни изтласква вражеската армия от района на града.

Forbes, например, отбеляза, че превземането на почти мъртвия град, където някога са живели 12 хил. души, не би трябвало да е изключително трудно за числено превъзхождащата и по-добре въоръжена руска армия. Въпреки това, 10 седмици след началото на офанзивата, руското настъпление е в застой и контраатаките на украинските въоръжени сили южно от града през последните дни изтласкаха окупационните части от Клишчиивка – една от южните крепости, където руските сили се опитват да се закрепят, за да обкръжат Часив Яр.

Днес е 7853-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 536840 (+1180 за един ден), самолети – 359, хеликоптери – 326, танкове – 8035, ББМ – 15431, артилерийски системи – 14281, средства за ПВО – 863, реактивни системи за залпов огън – 1108, автомобили – 19362, дронове –11413, кораби и катери – 26.(УВести)