Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В УКРАЙНА РАЗРАБОТВАТ “РОЯК“ ДРОНОВЕ С ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

Киев, 25 юни 2024 г.- В Украйна се разработват дронове с изкуствен интелект, които могат да взаимодействат помежду си, да атакуват военна техника и да наблюдават врага.

Един от киевските разработчици каза за The Times, че скоро компанията му ще пусне изкуствено създаден “рояк” от седем дрона на фронта, които могат да взаимодействат помежду си, да взривяват танкове и да извършват наблюдения.

“Нашата основна мисия е да накараме роботите да се бият, а не хората. Те могат да комуникират помежду си, решавайки кой да атакува, кой да събира информация – и ще го правят по-бързо от всеки човек”, подчерта този киевски разработчик.

Преди пълномащабното нахлуване на Русия, в Украйна имаше 20 компании, занимаващи се с разработка на военна техника, а сега те са около 200, пише изданието.

Заместник-министърът на цифровата трансформация на Украйна Олександър Борняков казва, че най-малко две украински компании работят върху технологията “рояк“ в Украйна.

Според него, IT-специалист няма да позволят на безпилотните самолети да действат напълно самостоятелно: целта, която следва да бъде ударена, трябва да бъде потвърдена от човек. Но министърът признава, че “технически дроновете биха могли да го направят сами“.

В същото време американският експерт Питър Сингър смята, че Украйна вероятно вече е позволила на изкуствения интелект да унищожава цели без човешка намеса. Той намеква за най-новата американска система за дронове, която може да идентифицира вражески превозни средства, дори и да са камуфлажни, и да предава координатите им на други дронове, които автоматично се изстрелват, за да ги унищожат.(УВести)