Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕС ОДОБРИ 1,4 МЛРД. ЕВРО ЗА УКРАЙНА ОТ ПРИХОДИТЕ ОТ ЗАМРАЗЕНИТЕ АКТИВИ НА РФ

Киев, 24 юни 2024 г.- Страните от Европейския съюз одобриха първия транш от военна помощ за Украйна в размер до 1,4 млрд. евро, който ще дойде от приходите от замразени руски активи в най-скоро време, пише Politico, позовавайки се на четирима европейски дипломати.

Парите идват в Украйна чрез Фонда за подпомагане на Украйна (UAF), но плащанията преди това бяха блокирани от Унгария.

Правната служба на Съвета обаче казва, че Будапеща не може да спре тези плащания, тъй като се е въздържала от гласуването по-рано тази година за създаване на фонда. Причината за разрешаването на “обходния път” е, че средствата не идват от данъкоплатците в ЕС, казаха служители на ЕС.

Парите няма да отидат за обезщетяване, както е обичайно в UAF, а за директно закупуване на оборудване като боеприпаси и системи за ПВО. Една четвърт от сумата ще бъде използвана за закупуване на военна продукция, произведена от украинската промишленост.

Според вътрешно съобщение на Съвета, с което изданието се запозна, страните трябваше до 11:00 часа да изразят мнението си и нито една не гласува “против”. Решението не изисква единодушие, което означава, че Унгария не може да го блокира.

Въпреки днешното споразумение Будапеща продължава да блокира изплащането на 6,6 млрд. евро в рамките на програмата за частични компенсации за оръжия, закупени за Украйна. Според един от дипломатите, унгарският премиер Орбан е “ядосан” от случилото се днес.

Окончателният размер на постъпленията от замразените активи, които ще отидат в Киев, все още не е известен, но дипломати казват, че става дума за от 1,2 до 1,4 млрд. евро.

Очаква се официално съобщение да бъде направено на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург по-късно днес.(УВести)