Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕС И УКРАЙНА УДЪЛЖАВАТ СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА АВТОМОБИЛЕН ПРЕВОЗ НА ТОВАРИ

София, 24 юни 2024.- ЕС и Украйна удължиха и актуализираха Споразумението за автомобилен превоз на товари, което има за цел да помогне на Украйна да получи достъп до световните пазари чрез улесняване на транзита през държавите от ЕС и по-нататъшно развитие на връзките й с пазара на ЕС.

Срокът на действие на споразумението се удължава до 30 юни 2025 г. Въвежда се и предпазна клауза, позволяваща суспендиране на споразумението в определени географски области, ако пазарът на автомобилни превози в тази област изпитва сериозни смущения, дължащи се на споразумението. Освен това транспортните оператори ще трябва да носят документи, доказващи разрешително за международен превоз и съответствие със споразумението.

Сключено на 29 юни 2022 г. след нашествието на Русия в Украйна, споразумението значително увеличи търговията по шосе между Украйна и ЕС в полза на двете икономики – обемът на износа от Украйна за ЕС се е увеличил с около 2/3. Успоредно с това обемът на украинския внос от ЕС нарасна с приблизително 300 000 т месечно.

Актуализираното и разширено споразумение беше подписано в Брюксел от комисар Адина Валеан и Сергий Деркач, заместник-министър на общностите, териториите и развитието на инфраструктурата на Украйна, съобщават от представителството на ЕС в България.(УВести)