Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДМИТРО КУЛЕБА: ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ВЛИЗАНЕ НА УКРАЙНА В ЕС СТАРТИРАТ ОФИЦИАЛНО УТРЕ

Киев, 24 юни 2024 г.- Утре започват преговорите за присъединяването на Украйна към Европейския съюз. Това съобщи нашият министър на външните работи Дмитро Кулеба на страницата си в социалната мрежа “X”.

Дмитро Кулеба

По думите му, днес той е имал реч пред Съвета на ЕС по външни работи. “Благодарих на 27-те страни-членки на ЕС, че одобриха преговорната рамка на Украйна и Молдова. Преговорите ни за присъединяване към ЕС започват на 25 юни, утре”, написа пан Дмитро.

По време на речта си Кулеба подчерта значението на 14-я пакет от санкции на ЕС за по-нататъшно ограничаване на военната икономика на руския диктатор Владимир Путин. Министърът отбеляза и последните стъпки на Европейския съюз по отношение на използването на замразени активи на РФ в интерес на Украйна (става въпрос за около 1,4 млрд. евро, които трябва да получим).

Освен това, дипломатът призова съюзниците да ускорят доставката на военна помощ, по-специално средства за ПВО, както и да разширят производството на отбранителната индустрия.

“Можем и трябва да победим руската агресия на украинска земя, за да осигурим дългосрочен мир и стабилност в цяла Европа“, отбеляза Кулеба.

По-рано беше съобщено, че Съветът на Европейския съюз официално одобри преговорната рамка за присъединяването на Украйна и Молдова към ЕС. Президентът на Молдова Мая Санду също обяви началото на преговорите. “Това проправя пътя за стартиране на преговорите на 25 юни в Люксембург“, се казва в изявление на Съвета.

Украйна вече е сформирала състава на делегацията, която ще води преговори за присъединяване към ЕС. В него участват 34 души, включително ръководителят на президентската администрация Андрий Ермак, заместник-ръководителят на президентската администрация Игор Жовква, първият заместник-председател на Върховната Рада Александър Корниенко, министърът на околната среда и опазването на природните ресурси Руслан Стрилец, заместник-министърът на енергетиката Светлана Гринчук и др.

Експертите прогнозират, че преговорите ще бъдат трудни, особено в областта на селското стопанство, където сме конкуренти с Полша и други страни ЕС – производители на храни. Проблеми, обаче, не трябва да има в областта на енергетиката – заради бомбардировките на украинските ТЕЦ Украйна почти се лиши от въглищната енергетика и е готова за “зелената сделка”.(УВести)