Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В КРИМ АТАКУВАХМЕ КОСМИЧЕСКИЯ КОМУНИКАЦИОНЕН ЦЕНТЪР НА ОКУПАТОРИТЕ

Киев, 24 юни 2024 г.- Космическият комуникационен център на руските окупатори е бил ударен тази нощ във временно окупирания Крим. Това е вторият удар по космическата инфраструктура на Московия там. Телеграм каналът “Крымский ветер” публикува сателитни снимки, които показват наличието на огнища на пожар на територията на центъра.

“Сателитите засичат два огневи огнища в близост до руския 40-и отделен командно-измервателен комплекс (Център за далечна космическа връзка, НИП-16, в/п 81415)“, се казва в съобщението.

Както е известно, този обект беше превзет от руската армия по време на анексирането на полуострова през 2014 г. и предаден на Войските за въздушно-космическа отбрана, започна неговата модернизация. През 2017 г. беше съобщено, че центърът е получил 10 нови комплекса. Defense Express съобщава, че Русия е похарчила много пари за това.

Както информират местните канали в Telegram, мощни експлозии са били чути в село Витине, разположено близо до Евпатория, а местните жители казаха, че на мястото са пристигнали много “линейки”.

В същото време изследователите на Osinit от Telegram-канала “КиберБорошно“ съобщиха, че на територията на този обект е разположен най-малко един комплекс за РЕБ “Красуха“, който е предназначен да прикрива командни пунктове и други важни обекти. Към момента не е известно с какво точно е атакуван комплексът. Има съобщение за изстрелване на няколко “Atacms”, но те все още не са потвърдени от Генералния щаб на ВСУ.

Припомняме, че късно вечерта вчера мощни експлозии се чуха в няколко града на временно окупирания Крим. Руснаците обявиха предполагаема ракетна атака. Около осем експлозии бяха чути в Заозерне, Евпатория и Донузлав. Местните съобщиха за мащабен пожар в Евпатория след експлозиите.

Според канала Telegram “Крымский ветер”, може да е ударен радар на окупаторите в село Витине на Сакски район. По-специално, според местните жители, натам са пътували “линейки”. Потребители в социалните мрежи споделиха кадри от пожара, който се вижда в населеното място.

Известно е също, че във временно окупирания Севастопол днес, 24 юни, след атаката на ВСУ е въведено регионално извънредно положение.(УВести)