Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ИЗКОРЕНЯВА УКРАИНСКИЯ ЕЗИК В ОКУПИРАНИТЕ ТЕРИТОРИИ НА УКРАЙНА

Киев, 22 юни 2024 г.- Руските власти работят за изкореняване на украинския език и учебна програма, насаждайки антиукраинска пропаганда и руски език като език на обучение в училищата в окупираните територии на Украйна.

Това се посочва в доклада на международната правозащитна организация Human Rights Watch (HRW), съобщава “Укринформ”.

В доклада, озаглавен “Образование в условия на окупация. Насилствена русификация на системата на училищното образование в окупираните украински територии“, на повече от 60 страници са документирани нарушения на нормите на международното право от руските власти по отношение на правото на образование в окупираните територии на Харкивска област и на териториите на други райони, които остават под окупация.

Отбелязва се, че руските власти променят училищната програма и преследват служителите на образователната система, които отказват да го направят, като ги заплашват, лишават ги от свободата им и дори използват изтезания. Human Rights Watch установи още, че окупационните власти са заплашвали родители, чиито деца са учили дистанционно по украинската програма.

Учебници по история, които оправдават руската инвазия и изобразяват Украйна при сегашното правителство като “неонацистка държава”, се използват за преподаване в руската образователна програма, изпълнявана в окупираните територии на Украйна. Също така по тази програма преподаването на украински език е строго ограничено.

HRW отбелязва, че, освен това, наложените от Русия промени в образователната система в окупираните територии нарушават други международни стандарти за правата на човека, включително забраната на военна пропаганда, правото на детето да получава образование на своя роден език и правото на родителите да избират образованието на децата си.

Украинските деца под окупация също така се принуждават да преминават основно военно обучение като част от училищната програма.

Окупационните руски власти, наред с друго, използват принуда, лишаване от свобода, малтретиране и изтезания, за да накарат украинските учители да отидат на работа или да предадат личните досиета на учениците и други училищни документи на окупаторите.

Правозащитниците на организацията подчертават, че подобни мерки нарушават правилата за международни конфликти, които забраняват на държавата-окупатор да прави промени в действащите закони на окупираната територия, както и международните стандарти в областта на правата на човека, които се отнасят до правото на образование.

“Русия трябва да спре да лишава украинските деца от правото на образование, гарантирано от международните стандарти. Тя трябва незабавно да се откаже от опитите за русификация на образователната система и използването й за политическа пропаганда в окупираните територии на Украйна“, заявява Бил ван Есвелд – заместник-директор на отдела за правата на децата в Human Rights Watch.

В хода на проучването HRW интервюира 42 учители и служители на образователни институции в Харкивска област след деокупацията на част от региона през септември 2022 г., а също така разговаря с учители, които са избягали от териториите, които в момента са под частично окупация в Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска области.

Според оценки на украински експерти, на окупираните от Русия територии има около 1 млн. ученици. Съгласно информация, предоставена на Human Rights Watch от Министерството на образованието на Украйна, над 62,4 хил. деца в окупираните територии продължават дистанционното обучение по украинската програма.(УВести)