Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПУТИН: ПОРАЖЕНИЕТО В УКРАЙНА Е ОСНОВАНИЕ ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ?

Киев, 22 юни 2024 г.- Владимир Путин постави знак равенство между поражението та Русия в Украйна и унищожаването на руската държавност. Това, според военната доктрина на Москва, позволява на Кремъл да използва ядрено оръжие, пише в доклад на Американския институт за изучаване на войната (ISW).

Отбелязва се, че Путин продължава да изпраща ядрени заплахи като част от своята информационна кампания, която има за цел да попречи на западните страни да подкрепят допълнително Украйна и да подкопае усилията на международната общност да постигне съгласие по стратегическата си визия за победа във войната на Русия срещу Украйна.

По-специално, по време на реч пред руски дипломирани офицери на 21 юни Путин заяви, че Русия планира да продължи да развива ядрената си триада като “гаранция за стратегическо възпиране“ и ,ж за поддържане на баланса на силите в света. Диктаторът отбеляза, че Русия работи и върху увеличаване на типовия си боен потенциал и отбранително промишлено производство.

По време на пресконференция във Виетнам на 20 юни Путин заяви, че Русия обмисля “да намали прага” за използване на ядрени оръжия в руската ядрена доктрина и че евентуално бъдещо стратегическо поражение на руските сили на бойното поле в Украйна би довело до край на руската държавност.

ISW  допуска, че “Путин, вероятно, погрешно приравни поражението си в Украйна с екзистенциална заплаха за руската държава, за да се позовава на “изключителен случай“, при настъпване на който настоящата ядрена доктрина на Русия би позволила използването на ядрени оръжия“, се казва в доклада на института.

Анализаторите също така отбелязват, че заплахата от ядрена ескалация е ключов аспект от способността на Русия да манипулира чуждестранните лидери и лица, взимащи решения, и е много малко вероятно да доведе до действителна ядрена ескалация с ядрено и конвенционално възпиране.(УВести)