Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НОВА АТАКА ВЪРХУ ЕНЕРГЕТИКАТА: КАКВО СЕ ЗНАЕ ЗА НОЩНИТЕ БОМБАРДИРОВКИ

Киев, 20 юни 2024.- В нощта на 20 юни Русия нанесе нов комбиниран удар по Украйна. В няколко региона бяха атакувани енергийни съоръжения, пише РБК-Україна.

Припомняме, че снощи ВВС на украинските въоръжени сили съобщиха за излитане на четири руски стратегически бомбардировача Ту-95МС от летище “Оления”.

Освен това, бяха регистрирани изстрелвания на дронове-камикадзе. Те са навлезли във въздушното пространство на Украйна от юг.

В повечето региони на страната, с изключение на западните, въздушната тревога продължи два часа и половина.

Както отбелязват родните ВВС, руснаците са изстреляли по Украйна 27 дрона-камикадзе и девет ракети: четири крилати ракети Х-101/Х-555, три “Искандер-М” балистични ракети и две управляеми ракети Х-59.

Силите за ПВО на Украйна унищожиха всички 27 дрона “Шахед” и пет ракети (четири крилати ракети и една управляема ракета). ПВО се задейства в такива региони, като Днепропетровск, Запорижжя, Донецк, Миколаив, Херсон, Харкив, Киев, Черкаси, Полтава и Винниця. ВВС подчертават, че са атакувани инфраструктурни обекти.

Компанията “Укренерго” съобщи, че окупаторите са ударили обекти от гражданската енергийна инфраструктура. Повредено е оборудването на енергийни обекти в четири области – Винницка, Днипропетровска, Донецка и Киевска. Последствията от нападението все още се установяват.

Освен това, руснаците са обстреляли една от топлоелектрическите централи на частната компания “ДТЕК”. Сериозно е повредено оборудването на ТЕЦ-а. В резултат на нападението са ранени трима енергетици, медици им оказват помощ. Това е седмата атака срещу ТЕЦ-а за последните три месеца.

Винницка област. Унищожени са четири дрона “Шахед”. Отломки от руски дрон са повредили критично инфраструктурно съоръжение. В резултат на атаката няма пострадали. Работи се по отстраняване на последствията.

Киевска област. В района на Бровари са повредени електропреносни мрежи с високо напрежение. Енергетиците успяха да свържат около 5250 къщи към резервно захранване. Продължава ликвидирането на последствията от обстрела.

Днепропетровска област. ПВО са свалили пет дрона и четири ракети в района на Кривий Риг и Никопол. Двама души са хоспитализирани в средно тежко състояние.

В района на Никопол са пострадали седем частни къщи, пет стопански постройки, автомобили, електропроводи и строителна техника.

Киевската градска военна администрация съобщи, че столицата е атакувана от североизточна посока. Силите за ПВО унищожиха всички цели на противника на подстъпите към столицата. В Киев не бяха фиксирани попадения.

За няколко месеца ракетни и дронови удари Русия унищожи 50% от украинската енергетика. В страната е въведен жесток режим на тока.(УВести)