Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

АВТОРИТАРНИ РЕЖИМИ СЕ ОБЕДИНЯВАТ. ПУТИН ИСКА ДА СЪЗДАДЕ АЛТЕРНАТИВА НА НАТО

Киев, 20 юни 2024.- Споразумението за всеобхватно стратегическо партньорство между Руската федерация и КНДР демонстрира нарастващата съгласуваност между авторитарните режими и подчертава значението на единството на демокрациите.

Йенс Столтенберг

Това мнение изрази генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, пишат световни медии.

Вчера Путин посети Пхенян и подписа споразумение със севернокорейския лидер Ким Чен-Ън (снимката горе), което предвижда взаимни задължения в областта на отбраната, което променя сериозно политиката на Кремъл спрямо Северна Корея.

Столтенберг заяви, че Северна Корея е предоставила на Руската федерация “огромно количество боеприпаси”, докато Китай и Иран значително помагат на руския военно-промишлен комплекс за войната против Украйна.

“Трябва да осъзнаем, че авторитарните държави все повече се обединяват. Те се подкрепят взаимно по начин, който не сме виждали досега”, каза Столтенберг. Става дума за Северна Корея, Китай, Иран, Русия. Затова е още по-важно е ние да бъдем единни като държави, които вярват в свободата и демокрацията, убеден е генералният секретар на НАТО.

Владетелят на Русия Владимир Путин иска да създаде коалиция от държави, за да позиционира тази асоциация като предполагаема алтернатива на НАТО. Така смятат в Института за изследване на войната (ISW). Говорим за страни, които имат исторически топли връзки със СССР. В навечерието на днешното (20 юни) посещение във Виетнам Путин публикува статия във виетнамския държавен вестник Nhân Dân, в която използва същите наративи като в статията за севернокорейския Rodong Sinmun.

“Путин се позова на историческата памет за подкрепата на Съветския съюз за Виетнам по време на войната във Виетнам, която той нарече “героична борба срещу чуждестранните нашественици“, и отбеляза, че днес се навършват 30 години от подписването на Договора за основните принципи на Приятелски отношения между Русия и Виетнам. Той похвали Виетнам за провеждането на “независима външна политика“ и поддържането на световен ред, основан на “принципите на равенство между нациите и ненамеса във вътрешните работи“, повтаряйки похвалата си за Северна Корея. Руският диктатор заяви, че подобно на Северна Корея, Виетнам споделя възгледите на Русия за формирането на нова система на “равна и неделима евразийска сигурност“ – въпреки че Виетнам, както по-голямата част от Югоизточна Азия, обикновено не се включва в политическите концепции на Евразия“, отбелязват анализаторите.

Си Дзинпин и Владимир Путин

С изявленията си владетелят на Русия залага информационната основа на евразийската структура за сигурност. За първи път той го направи по време на посещението си в Китай през май, а след това го предложи в реч през юни пред руския дипломатически корпус. Тогава той каза, че “евроатлантическата система за сигурност” се срива и че западните “схеми за сигурност и просперитет в Европа не работят”.

Според експерти, Путин иска да създаде коалиция от държави, които да се опита да представи като реална алтернатива на НАТО. Той също така се стреми да създаде илюзията, че западните страни са единствените поддръжници на Украйна, докато останалият свят е зад Руската Федерация.

“Путин, вероятно, възнамерява да използва историческата памет за положителните отношения със Съветския съюз и предишната помощ за други държави, за да създаде коалиция от страни, които да се опита да представи като реална алтернатива на НАТО и да подкрепи информационните операции на Кремъл, като се опитва да представи погрешно западните страни като единствените поддръжници на Украйна, докато останалият свят уж стои зад Русия“, добави ISW.(УВести)