Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СРЕЩАТА НА ВЪРХА НА НАТО ЩЕ ЗАЛОЖИ ВЪРХУ ДЪЛГОСРОЧНИЯ УСПЕХ НА УКРАЙНА

Киев, 19 юни 2024.- Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че решенията на срещата на върха на Северноатлантическия алианс във Вашингтон, която ще се проведе на 9-11 юли, ще допринесат за успеха на Украйна в отблъскването на руската агресия.

Антъни Блинкен

Той каза това на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща във Вашингтон, съобщава “Українська правда”.

Според Блинкен, в бъдеще САЩ и съюзниците от НАТО искат да направят Украйна успешна, така че тя да стъпи здраво на краката си във военно, икономическо и демократично отношение и точно в това помагат на Киев.

Той припомни подписаното преди дни двустранно споразумение за сигурност между Украйна и САЩ и изрази очакване, че до срещата на върха на НАТО 20 държави – а може би и повече – ще сключат двустранни споразумения за сигурност с Киев.

Държавният секретар на САЩ посочи още, че САЩ увеличават санкциите против Русия, за да използват този натиск, за да я принудят да спре агресията, като наред с други неща обръщат внимание на провалите, които поддържат отбранителния комплекс на РФ.

“Почти 70% от машинното оборудване, което Русия внася, идват от Китай; 90% от микроелектрониката идва от Китай. И това позволи на РФ да подкрепи отбранителната индустрия и войната. Така че това трябва да спре“, отбеляза Блинкен.

По-рано Блинкен заяви, че срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли трябва да осигури изграждането на “мост” към членството на Украйна в Алианса.

Преди посланичката на САЩ в НАТО Джулиан Смит каза, че на срещата на лидерите на Северноатлантическия алианс във Вашингтон ще има важни промени във формулировката относно перспективите за членство на Украйна в НАТО. Тя съобщи, че НАТО се е съгласило с необходимостта да се даде политически сигнал относно подхода на Украйна към Алианса и че този сигнал ще стане част от общия пакет за помощ за Украйна.

Правителството на Украйна заяви, че решението на срещата на върха на НАТО ще съдържа конкретна позиция относно необратимостта на членството на Украйна. Но едва ли Белият дом ще отстъпи от становището си, че най-напред Украйна трябва да спечели войната и чак после да влезе в НАТО.(УВести)