Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОЛЯЦИТЕ ПРОМЕНИХА НАПЪЛНО ОТНОШЕНИЕТО СИ КЪМ УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ

Над 60% от допитаните искат нашенците да се върнат в родината си след войната, имали съветски манталитет

Киев, 19 юни 2024.- В Полша се е увеличил броят на хората, които имат негативно отношение към украинските бежанци. Това показват данните от проучването там (UW и AEH “Социално възприемане на бежанците от Украйна, мигрантите и действията на полската и украинската държава“).

За това пише изданието Rzeczpospolita. Отбелязва се, че това е осмото проучване, което се провежда от 2022 г.

Според резултатите от анкетата, наблюдава се спад в ангажираността на поляците по всички въпроси, свързани с украинците, с изключение на училищното обучение на децата. Така, 82% подкрепят възможността украинските деца да ходят на училище в Полша. В същото време поляците се противопоставят на украинската учебна програма в училищата. На въпрос за образователната програма, през която трябва да преминат децата на бежанците от Украйна, 50% от анкетираните отговарят, че тя рябва да е полска, а 40% са за нова, основана на споразуменията между Полша и Украйна.

Защо в Полша нараства група хора, които имат негативно отношение към украинските бежанци от войната? Анализът на отговорите на отворените въпроси показва, че най-често се посочват следните причини: украинците “искат твърде много“, “кандидатстват за социални помощи“, “искат да имат същите права като поляците“, “искат всичко безплатно“ и “неблагодарни за помощта“.

Все повече поляци посочват, че виждат различия между полската и украинската нации, подчертават авторите на изследването. За първи път в това изследване респондентите посочват “източния манталитет, съветската култура“ на украинските бежанци, което се проявява в липсата на загриженост за общото благо.

“Подобни резултати не са изненадващи, те са следствие от появата на различия във възприемането на чужденците след дълъг период на престоя им в страната. Започнахме да забелязваме, че нашите култури, начин на живот и норми са различни и стават проблематични за нас. Това не е изненадващо, защото сред украинците загрижеността за общото благо не е най-добрата“, коментира докторът по философия, ръководител на Ягелонския център за изследване на миграцията Ян Бзозовски.

Само 31% от анкетираните смятат, че Полша непременно трябва да помогне на Украйна (през януари 2023 г. 62% от поляците са смятали така), а 43% “по-скоро да помагне“. Групата на тези, които са против помощта, се е увеличила до 19%.

Поляците също имат негативно отношение към предоставянето на социални помощи на украинците. Според изследването, мнозинството от поляците – 52%, смятат, че решенията, взети от властите относно финансовата помощ за украинците, не трябва да бъдат продължавани при сегашните условия. Същевременно, 95% от анкетираните казват, че размерът на помощта трябва да бъде намален.

Освен това, 72% от анкетираните са на мнение, че, въпреки войната на Русия против Украйна, Полша трябва да се грижи преди всичко за собствените си интереси срещу 15%, които имат обратно мнение. Това се отнася главно за износа на украински храни.

Друга интересна тенденция е, че сега само 17% от поляците са съгласни да приемат бежанци от Украйна с възможност за настаняване. Преди една година те бяха 37%. Над 60% от допитаните искат нашенците да се върнат в родината си след войната. Само 23% имат по-добро отношение към украинските мигранти и смятат, че те могат да останат в Полша.(УВести)

Още по темата:

МЛАДИ И ОБРАЗОВАНИ УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ НАПУСКАТ ПОЛША, ОТИВАТ В ГЕРМАНИЯ

УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ МАСОВО НАПУСКАТ ПОЛША. ПОЕМАТ КЪМ ГЕРМАНИЯ