Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОНЗИ ОТБОР, ОТ ФРОНТА, ЩЕШЕ ДА СЕ ПРЕДСТАВИ НЕ ПО-ЗЛЕ…

Киев, 18 юни 2024 г. – Вчера, след поражението на националния ни отбор от румънците, играчите помолиха треньора Сергей Ребров да напусне съблекалнята за няколко минути. Не знаем какво се е станало след това. Очевидно е имало разговор. И то сериозен разговор. За никаква игра, която показаха нашите футболисти. Фейсбук обаче беше красноречив. Предлагаме ви само един текст.

“Слушайте, момчета! Ако другият национален отбор на Украйна, този, който е на фронта, играеше като вас днес, вие вече нямаше да играете за тази страна. Защото нямаше да има Украйна, написа Олексий Петров във Фейсбук.

Днес всички ви подкрепяха. В една малка землянка, някъде в една горичка, която вече трудно може да се нарече горичка. Подкрепяха войниците ни в някакво мазе в поредното украинско село, Бог знае колко пъти разрушавано от руски самолети. Момчетата в болниците сигурно казваха: “Еххххх… Ако имах крака, нямаше да се представя по-зле”.

По някаква причина всички очакваха, че ще излезете да умрете на футболното игрище. В преносен смисъл, разбира се, но все пак. Имате всичко. Млади сте. Играете в звездни клубове. Имате възможности и комфорт, осигурени от държавата. Можете да се виждате със семейството си, когато пожелаете, и да си взимате душ три пъти на ден. Разполагате с бяла уютна тоалетна и климатик. Не карате някаква таратайка, а скъпи коли. Между другото… С какво пътувахте за мача? С удобен автобус с климатик? Да, да… А представете си какво е да си някъде през лятото, на задната седалка на раздрънкан камион КрАЗ. Дълго пътуване. След това вървене с бронежилетка, каска и с оръжия и пълнители и гранати. Да пълзиш. И след това да отбраняваш тази шибана горичка. Да я запазиш на всяка цена! Защото да загубиш там, означава да умреш. И то не в преносен, а в буквален смисъл – да умреш. И си представете, че момчетата се отбраняват, петима срещу двайсетина. Те спят по три часа на ден и удържат позицията си. Делят една бутилка вода за всички и се държат… Това е тяхната “игра”. Ето, такава е установка на тези момчета за мача! Усещате ли разликата?

На униформата си имате знамето на Украйна – както и те! Но по някаква причина те могат. Прекосила. Заради “майната му…” Със стиснати зъби. С пръсти, вкопчени в земята. В студа и жегата. А това продължава дни. Седмици. Месеци. Вече години… Та те могат. А вие не можете. Не можете да изстискате всичко от себе си през тези шибани деветдесет минути, на 101%, за да вкарате с един гол повече от противника си. Само деветдесет минути… А после – душ. Тоалетна. Релакс. Почивка. Това е всичко, което трябва да направите.

Или в следващите мачове го направете… излезте на терена и го напуснете като победител и само като победител, или…”(УВести)

Нашата бележка:

Вчера, 17 юни, на Европейското първенство по футбол националният ни отбор беше победен от Румъния – 0:3. Следващият мач ще бъде със Словакия, която също вчера победи Белгия с 1:0. Мачът ще се състои на 21 юни, петък, от 16:00 ч. С Белгия ще играем на 26 юни, сряда, от 19:00 ч.