Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГЛОБАЛНАТА СРЕЩА НА ВЪРХА ЗА МИР: КАКВО СТАНА И КАКВО СЛЕДВА ЗА УКРАЙНА

Дипломатическият фронт ще трябва да финализира усилията за военни и санкционни удари върху Русия

Киев, 18 юни 2024.- В Швейцария (15-16 юни) се проведе глобалната среща на върха за мир, на която присъстваха около половината от страните по света и няколко международни организации, пише политологът Володимир Фесенко в “Главком“.

Володимир Фесенко

Тази среща на върха беше подготвяна почти година. Около нея се разгърна остра дипломатическа и информационно-политическа борба. Русия се опита да провали тази среща. Китай се опита да предложи алтернативни варианти за мирния процес. Но глобалната среща на върха за мир все пак се състоя и се превърна в забележимо международно събитие.

Най-честият въпрос, който продължавам да чувам за тази среща, е: Какви са нейните конкретни резултати?

Първият, основен, резултат от срещата, според мен, е, че тя инициира мирен процес, който се основава на Хартата на ООН, зачитането на международното право и отговаря на позицията и интересите на Украйна. Ако нямаше такава среща, Русия и Китай щяха да насърчават формата на мирния процес, който едва ли е в наш интерес. А агресивната реакция на Русия на този швейцарски самит показва, че самият факт на неговото провеждане разрушава руската стратегия за принуждаване на Украйна към “мир“ при нейните условия, към едностранни отстъпки на Украйна, всъщност, към нейната капитулация. Щом Русия реагира толкова агресивно и истерично на тази среща, значи тя изпълни основната си задача.

Вторият важен резултат е демонстрацията от страна на голяма част от международната общност на подкрепа за позицията на Украйна (Формулата за мир на президента Зеленский) по отношение на края на войната, която Русия води против страната ни. Някои подкрепят нашата Формула за мир изцяло, други – частично. Важен е самият факт на такава подкрепа и нейното публично и официално демонстриране, както се вижда от заключителния документ от срещата.

Заключителният документ от срещата има компромисен характер. Следователно, той формулира смислени предложения само от три точки от Формулата за мир на президента Зеленский: ядрена сигурност, продоволствена сигурност и мирно корабоплаване, размяна на пленници на всички за всички и връщане в Украйна на украински деца, които са били незаконно отведени в Русия. Но това не означава изоставяне на други точки от формулата за мир, която остава нашата стратегическа позиция за справедливия край на войната и ще бъде прилагана по различни начини, независимо от това как ще се развие процесът на мирни преговори в бъдеще.

Въпреки това, дори сред участниците в срещата се водеше активна борба около компромисната формулировка на заключителния документ на срещата. Украйна успя да осигури принципно важни за нас позиции в текста на този документ. Фактът, че някои участници в срещата (особено партньорите на Русия и Китай от БРИКС) не подписаха този документ, не е от основно значение. Съдържанието на заключителния документ на срещата също е поле на борба за това как да продължи да се развива мирният процес. Затова трябва да поддържаме баланс между прагматичните компромиси в името на пътя към мира и запазването на принципните позиции на Формулата на мира.

Встъпителната мирна среща на върха стана важен плацдарм за нас в борбата за контрол върху по-нататъшното развитие на мирния процес. Но тази борба тепърва започва. И следващият етап от тази борба е къде и как ще протекат следващите етапи на преговорите, кой ще бъде техният организатор и при какви условия Русия ще бъде въвлечена в преговорния процес.

И ние, и нашите партньори трябва да запазим контрола върху по-нататъшния мирен процес. Както Русия, така и Китай ще се опитат да вземат инициативата в по-нататъшното развитие на преговорния процес. Това обаче не означава, че в близко бъдеще трябва да се проведе нова мирна среща на върха. Идеята на швейцарския президент за нея преди изборите в САЩ ми се струва неудачна.

През този период, до ноември т.г., няма да е възможно да се постигнат значителни резултати. През есента ръководството на САЩ няма да има време за такава среща, Байдън и екипът му ще се съсредоточат върху предизборната си кампания. Още повече, че дотогава военното положение в Украйна и международната обстановка около войната между Русия и Украйна едва ли ще се променят съществено. Срещата на върха не трябва да се провежда заради информационния повод и желанието на Швейцария да включи Русия в преговорите възможно най-скоро. Следователно, сега трябва да се съсредоточим върху определянето на стратегията и тактиката на следващия мирен процес.

За да може Русия да се съгласи на реалистичен мирен процес и преговори, в които ще трябва да се вземат предвид интересите и позициите на Украйна, Москва трябва да бъде принудена да преговаря, преди всичко чрез спиране на агресора по фронтовете в Украйна, чрез максимално оскъпяване на войната за агресора и чрез санкциониран икономически натиск върху Русия. Дипломатическият фронт ще има допълнително значение, той трябва да финализира усилията за военни и санкционни удари върху Русия. Когато има възможност Украйна да води преговори от позицията на силата, тогава ще си струва да се проведе следващата среща на върха.

Големите срещи на високо равнище са подходящи в началото на мирния процес (сега в Швейцария се проведе такава) и в края му. Според мен, трябва да се подготвим, че пътят към мира ще бъде дълъг и труден. Тепърва ще трябва да се борим за мир както на бойните полета, така и на дипломатическия фронт, смята Володимир Фесенко.(УВести)