Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МНС СЕ ЗАХВАЩА С РУСКИТЕ ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ УКРАИНСКИ ВОЕННОПЛЕННИЦИ

Киев, 17 юни 2024.- Прокуратурата на Международния наказателен съд (МНС) фокусира вниманието си върху военните престъпления, извършени от Русия против украински военнопленници.

Този наш войник е минал през руски плен и след размяната се е върнал в Родината си. Една седмица преди да бъде заснет е тежал с 10 кг по-малко

Това заяви Бренда Холис – ръководител на екипа на МНС в Украйна, по време на семинара “Международно право на въоръжените конфликти и механизми за търсене на отговорност от Руската Федерация за международни престъпления“, съобщава Цензор.НЕТ.

“Сега се захващаме с престъпленията, извършени по време и в резултат на задържането. Разглеждаме задържането както на военнопленници, така и на цивилни“, каза Холис.

Прокурорът напомни, че според международното право военнослужещи могат да бъдат пленени. Те могат да бъдат държани в плен, но не могат да бъдат изтезавани, убивани, против тях не може да се извършва насилие и други престъпления. Цивилните не могат да бъдат държани в плен.

“Дори ако задържането е законно, не можете да подлагате хората на изтезания, да ги убивате, насилвате, да лишавате от храна и вода, да извършване против тях други престъпления“, добави Холис.

Преди и след украински плен

В края на 2023 г. в Русия е имало над 4337 задържани украинци, като 3574 от тях са военнопленници, а останалите са цивилни лица.(УВести)