Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

NYT РАЗКРИ ПЪЛНИЯ ТЕКСТ НА МИРНИЯ ДОГОВОР С РУСИЯ ОТ 2022 Г., КОЙТО НЕ СЕ СЪСТОЯ

Киев, 16 юни 2024 г. – “The New York” публикува проекта на неосъщественото украинско-руско споразумение, което уж можеше да бъде подписано през април 2022 г. в Инстамбул при посредничество на турския перизедент Ерджеп Ердоган, т.е., два месеца след руското нахлуване в Украйна.

Отбелязва се, че документът е предоставен от украински, руски и европейски източници и е потвърден като истински от преговарящите и други близки до тях лица.

“Някои аспекти на тези документи са се появявали и преди, но по-голямата част от материалите не са били разкривани по-рано”, пише NYT. За какво става дума в текста на споразумението?

Крим в процес на анексиране

В документа се казва, че статутът на Крим е трябвало да бъде определен в рамките на 10 или 15 години, като Украйна обещава да не се опитва да си върне полуострова със сила.

Независимост на ЛНР/ДНР

“Украйна признава независимостта на т.н. Донецка народна република и Луганска народна република в административните граници на бившите Донецка и Луганска област на Украйна и в тази връзка прави цялостни промени в националното законодателство”, пише вестникът.

Неутрален статут

Съгласно договора, Украйна не трябваше да се присъединява към военни съюзи или да разполага военни бази и контингенти. В същото време страната можеше да се присъедини към ЕС.

“Страните по настоящия договор споделят разбирането, че статутът на Украйна като постоянно неутрална държава, при спазване на разпоредбите на настоящия договор, е съвместим с възможното членство на Украйна в Европейския съюз”.

Гаранции за Украйна

Държавите-гаранти трябваше да бъдат Великобритания, Китай, Русия, САЩ, Франция, Турция, Германия, Канада, Италия, Полша и Израел.

Въпреки това, имаше сериозни разногласия по отношение на гаранциите. Русия включи клауза, според която всички държави-гаранти трябваше да одобрят ответни мерки в случай на нападение против Украйна. “Държавите-гаранти и Украйна се споразумяват, че в случай на въоръжено нападение срещу Украйна всяка от държавите-гаранти… въз основа на решение, съгласувано с всички държави-гаранти, ще предостави… помощ на Украйна като постоянно неутрална държава, която е обект на нападение…”, гласи текстът на договора.

Руски език

Русия поиска от Украйна да направи руския език официален наред с украински. “В срок от 30 дни след подписването на настоящото споразумение Украйна ще премахне всички ограничения върху използването на руския език във всяка област в съответствие с приложение 2”.

Отмяна на санкциите

Страната-агресор пожела също така да призове публично всички държави и международни организации да отменят всички и да не налагат повече санкции и ограничителни мерки, наложени от 2014 г. насам срещу Руската Федерация.

Денацификация на Украйна

Украйна трябваше да признае, че осъжда нацизма във всичките му проявления, и се ангажира да отмени редица закони и разпоредби (по-специално, относно ролята на ОУН-УПА и статута на техните ветерани).

Предлаганият от Москва документ, в случай на подписването му, щеше да означава капитулация на Украйна.(УВести)