Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СЪВМЕСТНО КОМЮНИКЕ ЗА ОСНОВИТЕ НА МИРА ОТ СРЕЩАТА НА ВЪРХА В ШВЕЙЦАРИЯ

Киев, 16 юни 2024 г.- Администрацията на президента на Украйна публикува Съвместно комюнике за основите на мира въз основа на резултатите от Световната среща на върха за мира в Швейцария, която се проведе на 15-16 юни. Ето неговия текст:

“Среща на високо равнище за мира за Украйна

Съвместно комюнике за основите на мира

Швейцария, 15-16 юни 2024 г.

Продължаващата война на Руската Федерация против Украйна продължава да причинява огромни човешки страдания и разрушения и да създава рискове и кризи с глобални последици за света. Събрахме се в Швейцария на 15-16 юни 2024 г., за да засилим диалога на високо ниво относно начините за всеобхватен, справедлив и устойчив мир за Украйна. За пореден път акцентиране върху резолюциите на Общото събрание на ООН A/RES/ES-11/1 от 02.03.2022 г. и A/RES/ES-11/6 от 23.02.2023 г. и подчертаваме нашия ангажимент за спазване на международното право, включително Хартата на Обединените нации.

Тази среща на върха беше изградена въз основа на предишни дискусии, които се проведоха въз основа на украинската формула за мир и други мирни предложения съгласно международното право, включително Хартата на ООН.

Дълбоко ценим гостоприемството на Швейцария и нейната инициатива да бъде домакин на срещата на високо равнище като израз на нейния твърд ангажимент за насърчаване на международния мир и сигурност.

Имахме ползотворен, всеобхватен и конструктивен обмен на различни възгледи относно начините за постигане на базата за цялостен, справедлив и устойчив мир, основан на международното право, включително Хартата на ООН. По-специално, ние потвърждаваме нашия ангажимент да се въздържаме от заплахата със сила или нейното използване против териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава, спазвайки принципите на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички държави, включително Украйна, в рамките на техните международно признати граници , включително териториалните води, и разрешаването на спорове с мирни средства като принципи на международното право.

В допълнение, ние споделяме обща визия за следните важни аспекти:

1) Първо, всяко използване на ядрена енергия и ядрени инсталации трябва да бъде безопасно, сигурно, надеждно охранявано и да не нанася вреда на околната среда. Украинските атомни електроцентрали и инсталации, по-специално Запорожката атомна електроцентрала, трябва да работят безопасно и сигурно под пълния суверенен контрол на Украйна и съгласно принципите на МАГАТЕ и под неин надзор.

Всяка заплаха или използване на ядрени оръжия в контекста на войната в Украйна е неприемливо.

2) Второ, глобалната продоволствена сигурност зависи от непрекъснатото производство и доставка на храни. В това отношение безплатното, пълно и безопасно търговско корабоплаване, както и достъпът до морските пристанища на Черно и Азовско море са от изключително значение. Атаките срещу търговски кораби в пристанищата и по пътя, както и срещу граждански пристанища и гражданска пристанищна инфраструктура са неприемливи.

Продоволствената сигурност не може да се използва като оръжие по никакъв начин. Украинските селскостопански продукти трябва да се доставят безопасно и свободно на заинтересовани трети страни.

3) Трето, всички военнопленници трябва да бъдат освободени чрез пълна размяна. Всички депортирани и незаконно разселени украински деца и всички други незаконно задържани украински цивилни трябва да бъдат върнати в Украйна.

Вярваме, че постигането на мир изисква ангажираност и диалог между всички страни. Затова решихме да предприемем конкретни мерки в горепосочените области в бъдеще с по-нататъшното участие на представители на всички страни.

Уставът на ООН, включително принципите на зачитане на териториалната цялост и суверенитета на всички държави, може и ще служи като основа за постигане на всеобхватен, справедлив и устойчив мир в Украйна”.

Съвместното комюнике за мир в Украйна беше подписано от 80 държави и четири организации, сред които са Унгария, Словакия и Турция, които имаха особено мнение. В същото време, сред тези, които не подписаха документа, са Саудитска Арабия, Тайланд, Индия, Мексико, Южна Африка, Бразилия, Армения и Обединените арабски емирства. Документът е отворен за подписване и от тези, които не бяха на срещата Швейцария.

Документът ще бъде предаден и на Русия, която не беше поканена, и на Китай, който, за съжаление, бойкотира проявата.

В самита в Швейцария участваха близо 100 делегации. България беше представена от служебния премиер Димитър Главчев.(УВести)