Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

G-7: РУСИЯ ТРЯБВА ДА ПЛАТИ НА УКРАЙНА $486 МЛРД. ЗА НАНЕСЕНИ ЩЕТИ

Киев, 15 юни 2024.- Лидерите на страните от G-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония), които се срещнаха в Италия, заявиха на 14 юни, че руските активи ще останат замразени, докато Русия не прекрати войната в Украйна и не плати на Киев за причинените загуби. В противен случай тези средства, които се намират в западни банки, ще бъдат насочени за възстановяването на Украйна.

Бахмут след руското “освобождение”

Сумата от $486 млрд. се базира на оценката на военните щети, извършена от Световната банка, Европейската комисия и ООН през февруари т.г.

Преките загуби на Украйна от началото на инвазията достигнаха $152 млрд., включително в най-засегнатите сектори като жилищното строителство, транспорта, търговията, промишлеността, енергетиката и селското стопанство. В цялата страна 10% от жилищния фонд е повреден или унищожен.

Общите разходи за възстановяване и реконструкция в размер на $486 млрд. включват мерките, необходими за преустройството на Украйна в модерна, нисковъглеродна, приобщаваща и устойчива на климата държава.

Лидерите на G-7 отбелязаха, че продължават да смятат и са единни, че времето не е на страната на Русия и че тя няма да може да предизвика икономическия колапс на Украйна. “За да подкрепи настоящите и бъдещите нужди на Украйна във връзка с продължаващата й отбрана от Русия, G-7 ще стартира ускорено споразумение за спешно реагиране, за да предостави на Украйна допълнително финансиране в размер на около $50 млрд. до края на тази година”, се казва в комюникето.

В документа се отбелязва също, че заемът ще се изплаща от бъдещите печалби от замразените руски активи в западните държави.

Лидерите на G-7 също така потвърдиха, че руските активи в техните страни ще останат замразени, докато Русия не прекрати агресията си и не компенсира Украйна за нанесените й щети (преди това ЕС трябваше да удължава замразяването на активите с отделно решение всяка година).

“Възнамеряваме да отпуснем тези средства по различни канали, които насочват средствата към военните, бюджетните и възстановителните нужди на Украйна – в рамките на съответните ни правни системи и административни изисквания”, се казва в комюникето.

Сергий Марченко

Министърът на финансите на Украйна Сергий Марченко приветства решението на G-7 за отпускане на заем в размер на $50 млрд. “Решението на лидерите на “седмицата” е мощен сигнал за единството на демократичния свят. Русия трябва да усети цената на агресивната си война против Украйна и да плати за незаконните си действия”, заяви министърът. Според него, използването на средствата от замразените активи е една от първите стъпки. “$50 млрд. ще помогнат да се посрещнат най-неотложните нужди на Украйна през 2025 г. и да се укрепи нашата устойчивост в условията на мащабна война”, добави пан Сергий.

Припомняме, че наскоро Европейският съюз одобри прехвърлянето на печалби от замразени руски активи към Украйна. Освен това, страните от НАТО все още търсят консенсус по плана за финансиране на Украйна в размер на 40 млрд. евро годишно.(УВести)