Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СРЕЩА НА ВЪРХА ЗА МИР В ШВЕЙЦАРИЯ. ДЪРЖАВИ, КОИТО НЯМА ДА ПРИСЪСТВАТ И ЗА КОИТО Е ТЪЖНО

Киев, 14 юни 2024 г. – Днес в Швейцария започва двудневна Световна среща на върха за мир, организирана от Украйна. Въпреки всички враждебни опити, по-специално от страна на Русия, да я провали, цялостното представяне ще бъде на надлежно ниво, смята Валерий Чалий, дипломат, бивш пославник на Украйна в САЩ, общественик.

Валерий Чалий

Ако до последния момент няма промени, то се очаква в тази представителна конференция да участват 100 делегации (57 държавни и правителствени ръководители, 29 външни министри, 6 държави са изпратили свои пълномощници).

Индия, Бразилия и Южна Африка също ще бъдат представени. Но отсъствието на китайски представители не изглежда разумна стъпка.

Да, можеше да има и повече. Веднага направи впечатление, че участието на Карибите е доста скромно. Това се отнася и за Океания (Микронезия, Меланезия, Полинезия). Много от тях гласуваха за резолюции в подкрепа на Украйна в ООН. За нас позицията на всяка държава е важна.

Отсъствието на Азербайджан изненадва. В крайна сметка Украйна подкрепи своите партньори, когато те бяха във война. Армения пък, от друга страна, ще участва.

За съжаление, отсъствието на страните от Централна Азия – бившите съветски републики, вече не е изненадващо. Те не могат да преодолеят зависимостта си от Москва. Най-вече трябва да съжаляваме за Казахстан.

Така че, като цяло, всичко е наред. Но щеше да е по-добре, ако Киев беше успял да назначи свои посланици в над 20 държави, където имаме вакантни места, пише пан Валерий в “Главком”.(УВести)