Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

САЩ ОТПУСКАТ $1,5 МЛРД. ЗА ЕНЕРГИЙНА И ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ НА УКРАЙНА

Киев, 15 юни 2024.- По време на срещата в рамките на Глобалната среща на върха за мир в Швейцария вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви отпускането на $1,5 млрд. помощ за Украйна в подкрепа на енергийния сектор и социалните нужди, съобщи пресслужбата на Белия дом.

Средствата се отпускат чрез Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID) и Държавния департамент в подкрепа на украинския народ.

Отбелязва се, че по-голямата част от тези пари – $500 млн., заедно с вече обявеното финансиране в размер на $324 млн., ще бъде използвана за посрещане на спешни енергийни нужди в Украйна, включително за възстановяване на повредена инфраструктура.

Над $379 млн. ще бъдат използвани за хуманитарна помощ за бежанци, вътрешно разселени лица и засегнати от войната общности – от храна до вода, канализация и хигиенни услуги.

Други $300 млн. ще бъдат използвани за подпомагане на гражданската сигурност в Украйна чрез предоставяне на оборудване на украинските граничари и служители на правоприлагащите органи.

“Тези средства идват като част от по-голям пакет за чуждестранна помощ, иницииран от президента Байдън в подкрепа на народа на Украйна”, заявиха от Белия дом.

Подчертава се, че от началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. САЩ са отпуснали над $3,2 млрд. за хуманитарна помощ и $1,5 млрд. за възстановяване на енергийния сектор на Украйна.

Украинската държавна компания “Укренерго” оценява спешните нужди от финансиране за подготовка на енергийния сектор на Украйна за зимата в размер на $1,5 млрд.(УВести)

Още по темата:

ПРЕЗ ЗИМАТА УКРАИНЦИТЕ, НАЙ-ВЕРОЯТНО, ЩЕ ИМАТ ТОК ЗА ПЕТ ДО ШЕСТ ЧАСА НА ДЕН