Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ ЗА НОВИТЕ “МИРНИ УСЛОВИЯ” НА ПУТИН: “ТОВА Е СЪЩОТО, КОЕТО Е ПРЕДЛАГАЛ ХИТЛЕР”

Киев, 15 юни 2024.- Президентът Володимир Зеленский заяви, че т.н. ултиматум на Путин за “мирни преговори” с Украйна с нищо не се различава от предишните му “предложения”. Зеленский заяви това в интервю за италианския телевизионен канал Sky TG24.

“Сега виждаме, че Путин възражда нацизма. Това е нова вълна на този нацизъм, който е руски нацизъм”, каза украинският президент.

Зеленский обясни, че Путин иска да завладее както окупираните, така и неокупираните от Русия украински територии. “Това е същото, което е предлагал Хитлер, когато е казал: “Дайте ми част от Чехословакия и това ще приключа”. Но не, това е лъжа, историческа лъжа. След това, както знаем, е била Полша, а после  последва окупацията на цяла Европа”, напомни Зеленский.

“Знаете, че тази вълна на нацизма никога не спира. Тя е дошла на различни места по земята, така че не трябва да се доверяваме на тези наративи, защото Путин върви по същия път. Днес той говори за четири региона, а по-рано говореше за Крим и Донбас”, заключи украинският президент.

Припомняме, че вчера руският диктатор Владимир Путин заяви в речта си пред руските дипломати в Москва, че Русия е готова да прекрати военните действия, ако Киев изтегли войските си от Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска област, които са частично окупирани от Русия. “И тогава можем да започнем преговори”, каза Путин.

Според нов доклад на Института за изследване на войната (ISW), Русия не се интересува от добросъвестни преговори с Украйна. “Институтът продължава да оценява, че Кремъл само симулира интерес към преговорите, като част от по-широки информационни усилия, за да убеди Запада да направи отстъпки, които нарушават суверенитета на Украйна”, казват анализаторите.

Според техните оценки, речта на руския диктатор от 14 юни вероятно е имала за цел да заблуди международната общност и да подкопае чуждестранното участие в предстоящата Глобалната среща на върха за мир в Швейцария на 15-16 юни, организирана от Киев.

Според анализаторите, изявленията на Путин са поредните опити на Кремъл да манипулира Запада. По този начин диктаторът се стреми да отслаби единството на западния свят преди тази среща в Швейцария, да повлияе на текущите политически дискусии на Запад относно конфискацията на руските активи и да предотврати евентуални нови санкции.

Очаква се на срещата на върха в Швейцария на 15-16 юни да присъстват лидери от близо 100 държави, които ще се обединят, за да намерят начини за постигане на устойчив мир в Украйна и извън нея. На срещата на върха са поканени всички страни по света, с изключение на страната агресор – Русия. Според Володимир Зеленский срещата на върха за мир ще позволи на световното мнозинство да предприеме конкретни стъпки в области, които са важни за всички в света, включително: ядрена и продоволствена сигурност, връщане на военнопленниците и всички депортирани, включително украинските деца.(УВести)

Нашата справка:

През 1938 г. германският канцлер Адолф Хитлер предлага на Запада, който се страхува от нова голяма война, да му предаде част от Чехословакия – Судетската област, 90% (над 3 млн.) от чието население е немско. Така се появява Мюнхенското споразумение. То е подписано в Мюнхен на 30 септември 1938 г. от британския премиер Невил Чембърлейн, френския премиер Едуар Даладие, райхсканцлера на Третия райх Адолф Хитлер и премиера на Кралство Италия Бенито Мусолини