Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА И САЩ ПОДПИСАХА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СИГУРНОСТ. СПОДЕЛЯТ ОБЩА ВИЗИЯ ЗА СПРАВЕДЛИВ МИР

Киев, 14 юли 2024 г. – Вчера в Бари, Италия, в рамките на срещата на G-7 президентът на Украйна Володимир Зеленский и президентът на САЩ Джо Байдън подписаха историческо 10-годишно споразумение за сигурност.

“Споразумението съдържа добри разпоредби относно въоръженията. Съвсем конкретно за системите “Patriot”, за доставката на бойни ескадрили за Украйна. Да, точно така, става въпрос за ескадрили, които включват F-16, но не се ограничават само с тях”, каза Зеленский.

Според Байдън, всичко, от което се нуждае Украйна, ще бъде предоставено. “Привлякох подкрепата на пет съюзнически държави (на срещата на върха на G-7), всичко, с което разполагаме по отношение на оръжията, и всичко, от което се нуждае Украйна, ще бъде предоставено”, заяви Байдън.

Документът, подписан от Вашингтон и Киев, предвижда, че в случай на въоръжено нападение или заплаха за такова нападение против Украйна висшите представители на САЩ и Украйна ще се срещнат в рамките на 24 часа, за да се консултират за отговора и да определят от какви допълнителни отбранителни потребности се нуждае Украйна.

“Съединените щати възнамеряват да предоставят дългосрочна материална подкрепа, обучение и консултации, поддържане, разузнаване, сигурност, отбранителна промишленост, институционална и друга подкрепа за развитието на украинските сили за сигурност и отбрана, способни да защитават суверенна, независима и демократична Украйна и да възпират бъдеща агресия”, четем също в документа.

Уточнява се, че споразумението се състои от 11 члена и едно приложение, и регламентира по-специално:

– принципи на сътрудничество между държавите;

– сътрудничество в областта на отбраната и сигурността;

– сътрудничество в областта на икономическото възстановяване и реформите;

– институционални реформи за задълбочаване на евроатлантическото сътрудничество;

– общо разбиране за справедлив мир.

По отношение на последната клауза текстът гласи: “Страните признават, че Украйна няма да бъде сигурна, докато суверенитетът и териториалната й цялост не бъдат напълно възстановени чрез справедлив мир, който зачита правата на Украйна съгласно международното право, включително Устава на ООН.

Поради това страните ще си сътрудничат за постигането на справедлив и траен мир, който се ползва с широка световна подкрепа. Съединените щати приветстват постоянните усилия на Украйна, включително чрез Украинската формула за мир, да ангажира международната общност в установяването на принципите на справедлив и устойчив мир.”

Експерти допускат, че Доналд Тръмп, ако дойде на власт през ноември т.г., може да отмени споразумението, тъй като то не изисква ратификация от Конгреса. Въпреки това, този документ, очевидно, ще залегне в основата на бъдещ двустранен трайно обвързващ договор.

В Бари Украйна подписа споразумение за сигурност и военно сътрудничество и с Япония.(УВести)